Nettportal utfordrer Microsoft på 3D-bilder

Ved hjelp av bare ett fotografi skal Freeweb kunne lage 3D-modeller av fotomotivet.

Nettportal utfordrer Microsoft på 3D-bilder
Bilde:

Microsoft har i et års tid demonstrert en løsning, Photosynth, som gjør det mulig å lage 3D-gjengivelser av motiver basert på en samling bilder av det samme motivet, tatt i forskjellige retninger. Løsningen lager 3D-modellen ved å se etter likheter i bildene, for eksempel en døråpning eller et kirkespir.

    Les også:

Freewebs, et selskap mest kjent for å tilby hjemmesider for privatpersoner, skal snart tilby en lignende tjeneste, Fotowoosh, men i motsetning til Photosynth, skal 3D-modellene kunne lages av kun ett bilde.

Selskapet skriver på Fotowoosh-nettstedet, som allerede er oppe og går, at det er egentlig er hent umulig, rent matematisk, å rekonstruere en 3D-scene fra ett enkelt bilde. Likevel er vi mennesker i stand til å se for oss virkeligheten som ligger bak bildet, ikke bare et plan fylt med farge og teksturer.

Freewebs mener at denne evnen stammer fra menneskenes mangeårige erfaring med å leve i en høyst strukturert verden, hvor de fleste scenene består av vertikale objekter som hviler på et grunnplan. Hvis vi bare kan finne ut hvilke deler av bildet som korresponderer med grunnplanet, vertikale overflater og himmelen, kan vi ofte konstruere en enkel 3D-modell av scenen.

Freewebs tilnærming er å lære seg strukturen verden er laget av og framtoningen til geometriske overflater fra et stort sett med treningsbilder. Selskapet kan så bruke denne kunnskapen på nye fotografier og gjenfinne dybden de vertikale overflatene. Dette kan så gjengis som en 3D-modell, hvor teksturene fra det originale bildet overføres til modellen.

3D-modellen vil konstrueres i VRML-formatet (Virtual Reality Modeling Language), som støttes av en rekke programmer og nettleser-tillegg. Freewebs anbefaler VRML-klienten Cortona, men en rekke alternativer finnes på denne siden. Nysgjerrige kan laste ned eksempler på hvordan 3D-bildene ser ut fra denne siden.

En del publikasjoner knyttet til teknikken som benyttes i forbindelse med Fotowoosh, er tilgjengelige på denne siden.

;