Nettredaktør griper til tastaturet under streiken

Jeg har ikke et slikt selvbilde at jeg tror vi ikke kommer til å merke at 27 journalister er borte, sier VG-redaktør Torry Pedersen som nå oppdaterer VG.no på egenhånd. Kollega Sverre Amundsen i Aftenposten.no holder seg unna tastaturet.

Fra i dag er fagorganiserte journalister i papiraviser, internettaviser og lokal-TV tatt ut i streik etter at partene ikke kom noen vei i det sentrale oppgjøret i natt.

Av 3.343 medlemmer i Norsk Journalistlag (NJ), er det 46 som jobber innen digitale medier. I VG Multimedia er 27 ansatte organisert i NJ, i Aftenposten Multimedia dreier det seg om 16, mens Bergensavisen har tre nettmedarbeidere som fra i dag har lagt tastaturet i skuffen.

I forhandlingene med MBL har representantene for de digitale mediene en ny tariffavtale. Men det er bare VG Multimedia og Aftenposten Multimedia som er medlem av arbeidsgiverorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

Sammen med redaksjonssjef Espen Egil Hansen jobber nå nettredaktør Torry Pedersen knallhardt for å holde liv i VG.no.

- Min jobb er å begrense skadevirkningene. Hittil i dag har vi publisert noen få nye artikler, sier han.

Tidspunktet på streiken kommer meget ubeleilig for VG.no som har fått vind i seilene etter nyttår.

Ifølge Pedersen peker alle piler oppover:

- Trafikken går opp, det økonomiske resultatet blir stadig bedre, vi nærmer oss break-even, hevder han.

Pedersen mener det er helt umulig å svare på hvor store skadevirkninger, spesielt i kroner og øre, dette vil få for VG Multimedia og vil heller ikke spå noe om varigheten på konflikten.

- Det er vel ingen som synes at streik er hyggelig. Jeg la imidlertid merke til at Riksmeklingsmannen ikke engang la frem en skisse til løsning. Dermed er vel det et tegn på at det er en viss avstand mellom partene. Samtidig regner jeg med at det finnes ansvarlige mennesker på begge sider av forhandlingsbordet, sier han.

Litt lenger borte i Akersgata holder nettredaktør Sverre Amundsen fingrene fra tastaturet. Med NTB-journalister også ute i streik, innebærer det at avisen ikke blir oppdatert. En oppdatert på et minimum fra NTB rammer både Aftenposten.no og VG.no.

- Jeg deltar ikke i publiseringen til daglig. Dermed blir det ingen oppdatering hos oss, sier han.

- Jeg håper selvsagt dette blir kortvarig, men vil ikke spå om dette, siden jeg ikke har sittet nær forhandlingene, sier Amundsen.

Tidligere i dag sa forhandlingsleder Bente Sabel i Norsk Journalistlag:

- Jeg har inntrykk av at streikeviljen blant medlemmene er stor. Vi er klar til å streike i lang tid for disse viktige kravene.

Amundsen har ikke estimert hvor mye Aftenposten Multimedia eventuelt kan tape for hver dag tjenesten ikke oppdateres. Han frykter imidlertid ikke konkurrentene på Internett.

- Jeg regner med at konkurrentene våre, som ikke er rammet av streik, velger å følge spillereglene og normal kutyme i slike situasjoner, sier han.

Her er mer om konflikten:

Til toppen