Nettsidene blir større

Vokser langt kjappere enn bredbåndet.

Nettsidene blir større
Nettsider kan variere stort i størrelse, ikke ulikt det vietnamesiske hengebuksvinet, som på bildet er sterkt overvektig. Bilde: Jean Paul Ferrero/Ardea/All Over Press

Alle som har observert eller mistenkt at websider er blitt mye større enn før, har helt rett.

Forsiden eller landingssiden til nettets 1.000 mest besøkte nettsteder «veier» i snitt nå 1,54 megabyte (1575 kilobyte) i total filstørrelse.

De har lagt på seg 26 prosent de siste seks månedene, og 151 prosent på tre år.

Veksten ser ut til å følge en eksponentiell kurve og fremgår av ferske tall fra HTTP Archive, som gjengis av bloggen Web Performance Today.

– Hvis det er én ting vi har lært siden de begynte med slike målinger i 2010, så er det at nettsidene blir større, større og større, skriver de.

Bildebruken øker kraftig i nettsider. Flere og større script og nedlasting av fonter er også med på øke «tyngden».
Bildebruken øker kraftig i nettsider. Flere og større script og nedlasting av fonter er også med på øke «tyngden». Bilde: Web Performance Today/HTTP Archive

En nettside består typisk av mange ulike komponenter, blant annet tekstbasert innhold som HTML, stilsett (CSS) og JavaScript, for ikke å glemme binære filer som bilder eller Flash.

Bildebruk utgjør ikke overraskende en klar overvekt av mengden data som lastes ned i nettleseren, med i snitt 804 kilobyte per side, mot 372 kilobyte for tre år siden.

Fremveksten av HTML5 på bekostning av Flash er også en klar trend vi kan lese ut av tallene. I dag er Flash brukt på 38 prosent av nettsidene, ned fra 52 prosent i 2010.

Tilsvarende har bruken av nedlastbare, ikke-standard skrifttyper nærmest eksplodert ut av intet, fra en fattig 1 prosent utbredelse i 2010 til nå hvor hver tredje nettsted benytter dette.

Tregere surfing

Raskere prosessorer, bedre skjermer med høyere oppløsning, og ikke minst kjappere mobilnett og internettlinjer er alle med på å muliggjøre tyngre innhold i websider, uten at det nødvendigvis går på bekostning av brukeropplevelsen.

Men det går en grense, og størrelsen på nettsidene øker tilsynelatende langt raskere enn ytelsen på bredbåndet.

Ifølge tall fra den globale internettilbyderen Akamai er snitthastigheten på bredbåndlinjene i verdens 50 mest tilknyttede land nå på 3,3 Mbps, opp 5,2 prosent siste kvartal.

Det er bekymringsverdig at nettsidene legger på seg i et langt raskere tempo enn bredbåndet, mener Web Performance Today, som tidligere har redegjort for at tiden det tar å laste inn en nettside er økende.

Det er flere trender å lese ut av tallene til HTTP Archive, men i sum er utviklingen ikke til å ta feil av: Nettsidene blir stadig større.

HTTP Archive er en del av Internet Archive, en ideell stiftelse kjent for å arkivere innhold publisert på internett i enorme arkiver, blant annet for å bevare den digitale kulturproduksjonen for ettertiden.

    Les også: