KARRIERE

Nettskyen bør gi IT-sjefen mer makt

IT-sjefer bør utnytte nettskyen til å øke sin makt og få større innflytelse, sier Gartner.

26. jan. 2011 - 11:38

Analyseselskapet Gartner har publisert sin årlige undersøkelse av IT-sjefers forhåpninger til alt fra teknologi til egen karriere. En oppsummering av rapporten, Reimaging IT: The 2011 CIO Agenda (pdf, ti sider) er gratis tilgjengelig fra nettet. (CIO står for «chief information officer».)

Undersøkelsen bygger på intervjuer med 2.014 IT-sjefer med samlet investeringsansvar for over 160 milliarder dollar, fordelt på 50 land og 38 bransjer. Intervjuene er gjort i månedene september til desember.

Det mest interessante med undersøkelsen er at den peker på hvordan IT-sjefer kan utnytte den pågående overgangen til nettsky og programvare som tjeneste til å øke sin makt og få større innflytelse i bedriften.

Undersøkelsen bekrefter at det pågår en akselererende overgang til nettskyen. IT-sjefenes ti-på-topp-liste av prioriterte teknologier ser slik ut:

  • Nettskyen
  • Virtualisering
  • Mobile teknologier
  • IT-drift
  • Beslutningsstøtte
  • Nettverk med tale og data
  • Bedriftsapplikasjoner
  • Samarbeidsteknologi
  • Infrastruktur
  • Web 2.0

3 prosent av IT-sjefene oppgir at «storparten av bedriftens IT» kjører i nettskyen eller etter en SaaS («software as a service») modell. Slår forventningene deres til, blir andelen 43 prosent innen fire år.

Denne endringen frigjør ressurser. Gartner peker på at den daglige driften de siste årene har slukt 66 prosent av den gjennomsnittlige IT-avdelingens budsjett. Nettsky-relatert teknologi kan potensielt frigjøre 35 til 50 prosent av ressursene som i dag går til infrastruktur og drift, slik at de kan omdisponeres til initiativ for å fornye hele bedriften og legge et grunnlag for vekst. Undersøkelsen konstaterer at IT-sjefer, når de blir bedt om å oppgi sine forretningsmål, har et nytt fokus på vekst, unntatt i Europa der effektivitet og konsolidering fortsatt har høyest prioritet.

Gartner mener å ha oppdaget en ny formel for framgangsrike IT-sjefer, i form av en ny «CIO success cycle» der man ikke bare leverer mer kostnadseffektiv drift, men også skaper og realiserer nye kilder til verdi.

Konklusjonen er at nettskymodellen gir IT-sjefer en ny anledning til også å ta en ledende rolle i forhold til hele bedriften. IT-ledelse kan kombineres med ledelse innen det forretningsmessige, og gjøre IT-sjefen rikere på intern makt og innflytelse.

Gartner illustrerer dette slik:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.