MASKINVARE

Nettskyen er ingen hindring. Mange virksomheter kjøper egne servere likevel

Kraftig vekst i servermarkedet.

Dell EMC forsyner seg godt i et voksende servermarked. Her representert ved en PowerEdge C6320 Rack Server.
Dell EMC forsyner seg godt i et voksende servermarked. Her representert ved en PowerEdge C6320 Rack Server. Bilde: Dell EMC
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. juni 2018 - 10:14

En skulle kanskje tro at den økende bruken av offentlige nettskyer ville føre til totalsvikt i salget av servere til andre virksomheter enn nettskyoperatørene. Men dette er ikke tilfellet viser Gartners rapport for servermarkedet i årets første kvartal. 

Faktisk har omsetningen av servere økt med hele 33,4 prosent globalt det siste året. Veksten i antallet solgte servere er noe lavere, men likevel respektable 17,3 prosent. 

Utskifting og vekst

– Servermarkedet ble drevet av økt pengebruk på «hyperscale» så vel som store og mellomstore datasentre, sier Jeffrey Hewitt, forskningsdirektør hos Gartner, i en pressemelding.

Han forteller at både store og mellomstore virksomheter er i ferd med å investere i egen infrastruktur både «on-premises» og «co-location», både for å erstatte eldre servere og for å betjene nye behov. Dette kommer i tillegg til investeringene i offentlige nettskyløsninger. 

De global serveromsetningen i første kvartal 2018 ifølge Gartner.t. <i>Illustrasjon: Gartner</i>
De global serveromsetningen i første kvartal 2018 ifølge Gartner.t. Illustrasjon: Gartner

Hewitt forteller videre at gjennomsnittsprisen på de solgte serverne økte i forrige kvartal. Dette skyldtes blant annet økte minnepriser på grunn av knapphet på DRAM.

Styrker tetposisjonen

Dell EMC er den store vinneren i forrige kvartal. Selv om Inspur Electronics gjør store sprang oppover på de globale topplistene, er det Dell EMC som øker serversalget mest, både målt i omsetning og i antallet solgte enheter. 

De globale serverleveransene i første kvartal 2018 ifølge Gartner. <i>Illustrasjon: Gartner</i>
De globale serverleveransene i første kvartal 2018 ifølge Gartner. Illustrasjon: Gartner

Dette gjør at Dell EMC ikke bare beholder førsteplassen fra tidligere kvartaler, men også styrker posisjonen.

HPE var den eneste av de fem største serverleverandørene som hadde en nedgang i serverleveransene. Til tross for dette økte selskapets serveromsetning i forrige kvartal, men bare med 10,4 prosent, sammenlignet med samme kvartal i fjor. 

120 prosent vekst

Også nevnte Inspur Electronics gjorde det svært godt i første kvartal. Serveromsetningen økte med 120,4 prosent, noe som har bidratt til at selskapet har klatret forbi både Lenovo og IBM i Gartners rangering. Antallet solgte enheter har ikke vokst like raskt, 43,9 prosent, noe som betyr betydelig økt gjennomsnittspris.

Gartner oppgir ikke i pressemeldingen i hvilke regioner kinesiske Inspur gjør det spesielt godt, men det er i alle fall ikke i EMEA-området (Europa, Midtøsten og Afrika). Selskapet ligger ikke blant topp fem i dette området, verken når det gjelder omsetning eller solgte enheter.

Serveromsetningen i EMEA i første kvartal 2018 ifølge Gartner. <i>Illustrasjon: Gartner</i>
Serveromsetningen i EMEA i første kvartal 2018 ifølge Gartner. Illustrasjon: Gartner

Veksten i serveromsetningen i EMEA-området var på høyde med den globale, men veksten i antallet leverte servere var betydelig lavere, bare 2,7 prosent. 

Serverleveransene til EMEA i første kvartal 2018 ifølge Gartner. <i>Illustrasjon: Gartner</i>
Serverleveransene til EMEA i første kvartal 2018 ifølge Gartner. Illustrasjon: Gartner

RISC

Stort sett hele veksten har skjedd i x86-delen av markedet. Omsetningen av slike servere økte med 35,7 prosent, mens leveransene økte med 17,5 prosent. I markedet for RISC/Itanium-baserte servere gikk omsetningen derimot ned med 46,7 prosent, mens leveransene ble redusert med 52,8 prosent. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

I løpet av det siste året har Oracle gått forbi IBM og er nå selskapet som leverer flest RISC/Itanium-baserte servere. IBM har fortsatt betydelig større omsetning enn Oracle i dette markedssegmentet, men Oracle henter innpå ved at selskapets omsetning ikke faller like raskt som IBMs omsetning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.