MASKINVARE

Nettskyen er ingen hindring. Mange virksomheter kjøper egne servere likevel

Kraftig vekst i servermarkedet.

Dell EMC forsyner seg godt i et voksende servermarked. Her representert ved en PowerEdge C6320 Rack Server.
Dell EMC forsyner seg godt i et voksende servermarked. Her representert ved en PowerEdge C6320 Rack Server. Bilde: Dell EMC
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. juni 2018 - 10:14

En skulle kanskje tro at den økende bruken av offentlige nettskyer ville føre til totalsvikt i salget av servere til andre virksomheter enn nettskyoperatørene. Men dette er ikke tilfellet viser Gartners rapport for servermarkedet i årets første kvartal. 

Faktisk har omsetningen av servere økt med hele 33,4 prosent globalt det siste året. Veksten i antallet solgte servere er noe lavere, men likevel respektable 17,3 prosent. 

Utskifting og vekst

– Servermarkedet ble drevet av økt pengebruk på «hyperscale» så vel som store og mellomstore datasentre, sier Jeffrey Hewitt, forskningsdirektør hos Gartner, i en pressemelding.

Han forteller at både store og mellomstore virksomheter er i ferd med å investere i egen infrastruktur både «on-premises» og «co-location», både for å erstatte eldre servere og for å betjene nye behov. Dette kommer i tillegg til investeringene i offentlige nettskyløsninger. 

De global serveromsetningen i første kvartal 2018 ifølge Gartner.t. <i>Illustrasjon: Gartner</i>
De global serveromsetningen i første kvartal 2018 ifølge Gartner.t. Illustrasjon: Gartner

Hewitt forteller videre at gjennomsnittsprisen på de solgte serverne økte i forrige kvartal. Dette skyldtes blant annet økte minnepriser på grunn av knapphet på DRAM.

Styrker tetposisjonen

Dell EMC er den store vinneren i forrige kvartal. Selv om Inspur Electronics gjør store sprang oppover på de globale topplistene, er det Dell EMC som øker serversalget mest, både målt i omsetning og i antallet solgte enheter. 

De globale serverleveransene i første kvartal 2018 ifølge Gartner. <i>Illustrasjon: Gartner</i>
De globale serverleveransene i første kvartal 2018 ifølge Gartner. Illustrasjon: Gartner

Dette gjør at Dell EMC ikke bare beholder førsteplassen fra tidligere kvartaler, men også styrker posisjonen.

HPE var den eneste av de fem største serverleverandørene som hadde en nedgang i serverleveransene. Til tross for dette økte selskapets serveromsetning i forrige kvartal, men bare med 10,4 prosent, sammenlignet med samme kvartal i fjor. 

120 prosent vekst

Også nevnte Inspur Electronics gjorde det svært godt i første kvartal. Serveromsetningen økte med 120,4 prosent, noe som har bidratt til at selskapet har klatret forbi både Lenovo og IBM i Gartners rangering. Antallet solgte enheter har ikke vokst like raskt, 43,9 prosent, noe som betyr betydelig økt gjennomsnittspris.

Gartner oppgir ikke i pressemeldingen i hvilke regioner kinesiske Inspur gjør det spesielt godt, men det er i alle fall ikke i EMEA-området (Europa, Midtøsten og Afrika). Selskapet ligger ikke blant topp fem i dette området, verken når det gjelder omsetning eller solgte enheter.

Serveromsetningen i EMEA i første kvartal 2018 ifølge Gartner. <i>Illustrasjon: Gartner</i>
Serveromsetningen i EMEA i første kvartal 2018 ifølge Gartner. Illustrasjon: Gartner

Veksten i serveromsetningen i EMEA-området var på høyde med den globale, men veksten i antallet leverte servere var betydelig lavere, bare 2,7 prosent. 

Serverleveransene til EMEA i første kvartal 2018 ifølge Gartner. <i>Illustrasjon: Gartner</i>
Serverleveransene til EMEA i første kvartal 2018 ifølge Gartner. Illustrasjon: Gartner

RISC

Stort sett hele veksten har skjedd i x86-delen av markedet. Omsetningen av slike servere økte med 35,7 prosent, mens leveransene økte med 17,5 prosent. I markedet for RISC/Itanium-baserte servere gikk omsetningen derimot ned med 46,7 prosent, mens leveransene ble redusert med 52,8 prosent. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

I løpet av det siste året har Oracle gått forbi IBM og er nå selskapet som leverer flest RISC/Itanium-baserte servere. IBM har fortsatt betydelig større omsetning enn Oracle i dette markedssegmentet, men Oracle henter innpå ved at selskapets omsetning ikke faller like raskt som IBMs omsetning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.