BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Nettskyprisene skal følge Moores lov

Google med store priskutt og nye tjenester.

Serverrack i Googles datasenter i Douglas County.
Serverrack i Googles datasenter i Douglas County. Foto: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. mars 2014 - 10:44

Google kunngjorde i går flere nyheter knyttet til selskapets Cloud Platform. Det ble lovet forenklet og lavere prising, men også produktnyheter.

Urs Hölzle, sjef for Googles nettskytjenester, skriver i dette blogginnlegget at prisene på nettskytjenester ikke har fulgt Moores lov. Moores lov handler egentlig om veksten i antallet transistorer i integrerte kretser over en gitt tidsperiode, men denne veksten fører også til høyere ytelse og lavere priser.

– I løpet av de siste fem årene har maskinvarekostnadene blitt forbedret med 20-30 prosent årlig, mens offentlige nettskypriser bare falt med 8 prosent per år. Vi mener at nettskyprisingen skal følge Moores lov, så vi forenkler og reduserer prisene for våre ulike «betal-for-det-du-bruker»-tjenester med 30 til 85 prosent.

Priskutt

Det loves forenklet prissetting for Platform-as-a-Service-produktet (PaaS) App Engine og betydelig lavere priser knyttet til blant annet databaseoperasjoner. Prisene på IaaS-produktet (Infrastructure-as-a-Service) Compute Engine har blitt redusert med 32 prosent. I tillegg har Google introdusert en nettorabatt på opptil 30 prosent for vedvarende bruk av virtuell maskin-instanser i 25 prosent eller mer av en måned.

Prisene på lagring filer har blitt redusert til 2,6 amerikanske cent per gigabyte per måned. Dette er ifølge Hölzle er reduksjon på omtrent 68 prosent for de fleste av kundene.

Størst er priskuttet for «big data»-tjenesten Google BigQuery, hvor prisene har blitt redusert med 85 prosent.

Rightscale har her sammenlignet Googles nye priser med tilsvarende priser hos Amazon Web Services. Googles priser er betydelig lavere i en del scenarier, men ikke i alle. Det trekkes dog fram at Googles prismodell nå er enklere og scenariene hvor Amazon billigst, innebærer forhåndsbetaling og tre års reservasjon.

Nye produkter

Også på produktsiden hadde Google flere kunngjøringer i går. Den ene var Managed Virtual Machines, som gjør det mulig å kjøre enhver binærkode i en virtuell maskin og å gjøre det til en del av en App Engine-applikasjon med noen få kodelinjer. Det betyr at applikasjonen kan gis tilgang til ressurser som ikke tilbys innenfor PaaS-produktet. Google beskriver dette som en sammensmelting av PaaS og IaaS.

BigQuery, som tilbyr SQL-spørringer i svært store datasett, har fått en utvidelse – BigQuery Streaming – som gjør det mulig å analysere datastrømmer i sanntid. Det loves at tjenesten kan svelge unna 100 000 rader i sekundet per tabell med oppdateringer i nesten sanntid.

Operativsystemer

Compute Engine har nå fått støtte for Windows Server 2008 R2, men foreløpig bare til utvalgte pilotkunder. Derimot er virtuelle maskiner med Red Hat Enterprise Linux og SUSE Linux Enterprise Server nå tilgjengelige for alle.

Hölzle beskriver også flere nyheter som skal kunne bidra til større produktivitet for utviklere i nettskyen, blant annet logging på tvers av instanser og mulighet for å gjøre små kodeendringer direkte i en nettleser.

Nyhetene ble kunngjort under arrangementet Google Cloud Platform Live i går. Et opptak derfra er tilgjengelig her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.