JUSS OG SAMFUNN

Nettsøk kan redde feriebildene

Et nytt program kan redde feriebildene ved å spleise sammen fotomotiver fra nettet.

13. juli 2007 - 11:14

Forskere fra Carnegie Mellon universitetet har utviklet en ny programvareløsning som er i stand til å gjennomsøke store bildemengder og finne motiver som ligner på dine feriebilde.

Har du for eksempel tatt et bilde av pyramidene som skjemmes av en flokk turister i forgrunnen, kan programmet finne et bilde på nettet av samme perspektiv, men uten turister og smelte det sammen med ditt eget bilde.

Konseptet skal presenteres på den store grafikkmessen Siggraph til august. Programmet skal være i stand til å finne bilder som ligner hverandre bare ved å sammenligne objekter, lyssetting, former og farger i fotografiet, skriver comon.dk

Foreløpig finnes to brukermuligheter. Den ene, Photo Clip Art henter bilder fra Internett-tjenesten LabelMe som brukes som en form for clip-art. Det betyr at man kan kopiere fotgjengere, dyr eller bilder inn i sitt bilde.

Tjenesten hevdes å være den beste søkemotor for bilder på nett med et utvalg på to millioner bilder, digitale illustrasjoner, kart og layout.

Programmet tar hensyn til lys og kameraperspektiv og sørger for å tilpasse proposjonene så det passer til avstanden til kameraet.

Det andre eksempelet er Scene Completion som fyller hull i dine bilder ved å søke etter lignende motiver på nettet.

Men et helt vesentlig spørsmål er ennå ikke avklart. Forskere har ikke vurdert copyright-spørsmålet, ved å plukke elementer på kryss og tvers fra bilder på nettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.