Nettsted gir tilgang til tusenvis av kameraer

En hel del er norske.

Nettsted gir tilgang til tusenvis av kameraer
Skjermbilde fra Insecam som gjengir et bilde fra et kamera som overvåker et inngangsparti et sted i Norge. Bildet er pikslert av redaksjonen. Bilde: Insecam

For et drøyt år siden fikk Dagbladet mye oppmerksomhet om en artikkelserie om at svært mange internett-tilknyttede overvåkningskameraer i Norge er åpent tilgjengelige for hele verden. I stor grad var eierne av disse kameraene ikke klar over dette. Kameraene strømmet direkte fra både utesteder, butikker og private boliger.

Det siste døgnet har mange nyhetstjenester omtalt tjenesten Insecam, som gir alle med en nettleser og internett-tilgang mulighet til å se videostrømmen fra mer enn 73 000 overvåkningskameraer i godt over hundre ulike land.

Videostrømmene er fra alt fra kafeer, butikker, kjøpesentre, industribedrifter og soverom. Felles for videostrømmene er eieren av kameraet har glemt å endre standardinnstillingene for innlogging, slik at brukernavn og passord for eksempel er «admin» og «admin».

Flest videostrømmer kommer fra kameraer i USA, over 11 000. Deretter følger Sør-Korea, Kina, Mexico, Frankrike, Italia og Storbritannia. Samtidig kommer folkerike land som Russland og Tyskland betydelig lenger nede på listen.

Nettstedet lister i alt 77 norske kameraer. Langt fra alle ser ut til å være aktive, og mange viser bilder bare unntaksvis. Men det at Insecam har blitt såpass mye omtalt det siste døgnet, kan ha ført til en viss overbelastning. For det er ikke de direkte videostrømmene man ser hos Insecam, men stillbilder som er kopiert fra videostrømmene med visse mellomrom som vises hos tjenesten.

Skjermbilde fra Insecam som gjengir et bilde fra et kamera som overvåker et par lystbåter et sted i Norge. Bildet er pikslert av redaksjonen.
Skjermbilde fra Insecam som gjengir et bilde fra et kamera som overvåker et par lystbåter et sted i Norge. Bildet er pikslert av redaksjonen. Bilde: Skjermbilde

Bortsett fra informasjon om hvilken by eller kommune hvert av kameraene finnes i, tilbys det ikke informasjon på Insecam om hvor kameraet er installert eller hvem som eier det. Vi har derfor ikke mulighet til å varsle de norske personene eller firmaene dette gjelder, men vi anmoder våre lesere om å ta kontakt med antatte kameraeiere dersom personer eller motiver som vises på Insecam, gjenkjennes.

Blant de norske kommunene hvor det finnes kameraer som er åpent tilgjengelige, både direkte og via Insecam, er Bergen, Bodø, Elverum, Levanger, Molde, Nesoddtangen, Oslo, Stavanger og Vestby.

Det er uklart hvem som står bak Insecam. På nettstedet står det at tjenesten er opprettet for å demonstrere viktigheten av sikkerhetsinnstillingene. Så snart kameraeierne endre passordet, vil kameraet bli fjernet fra listen.

Les mer om: