RESULTATERFINANS

Nettsted skal spare helsevesenet for millioner

Et nytt internettbasert program for å skaffe vikarer til helseinstitusjoner, skal spare kommuner og sykehus for årlige kostnader på 200 millioner kroner. Det er i hvert fall planen.

Therese Werenskiold
23. okt. 2001 - 15:54

Inntil 1200 årsverk går med til å skaffe vikarer og ekstravakter ved helseinstitusjoner i Norge, ifølge en pressemelding fra konsulentselskapet Triangel. Bare i Rauma kommune, med sine 7500 innbyggere, må det ringes etter 1000 ekstravakter hver eneste måned. Tallene ser ut til å være representative for resten av landet.

Triangel har med støtte fra blant andre Statens Nærings og Distriktsutviklingsfond (SND) utviklet et system for å effektivisere rutinene. Programmet har fått navnet "MinVakt.no", og skal testes frem til nyttår.

Systemet fungerer slik at alle som vil arbeide ekstravakter og ta vikariat i helsesektoren, blir registrert i en database som er tilgjengelig på Internett. Institusjoner som trenger en ekstravakt kan gå inn i basen og søke etter tilgjengelige vikarer i det aktuelle tidspunkt. Automatisk oppdatering skal gi kontinuerlig oversikt over når en vikar er tilgjengelig og ikke. Vikarer kan også være tilgjengelig på tvers av institusjoner og kommunegrenser.

All kommunikasjon mellom institusjonen og aktuelle vikarer skjer via SMS-meldinger eller Internett.

Programmet er også et godt styringsredskap for å minke unødvendig bruk av overtid. I alt regner en med å halvere kostnadene for kommuner og sykehus, som altså er beregnet til rundt 400 millioner kroner i året. Samtidig vil selskapet understreke at høyt kvalifiserte helsearbeidere får bruke tiden mer effektivt og være langt mer tjenesteytende innen sine primæroppgaver.

Kommunene Molde, Nesset og Rauma har vært aktivt med i hele utviklingsprosessen. Det er også de kommunene som nå tar i bruk systemet i testperioden. Like over nyttår regner en med at MinVakt.no vil være tilgjengelig for alle helseinstitusjoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.