Nettsvindel vil nesten forsvinne

Nå får norske Visa-kortbrukere en ny kode som gjør netthandel så og si vanntett.

Nå får norske Visa-kortbrukere en ny kode som gjør netthandel så og si vanntett.

Norsk netthandel øker pent, de viser tall fra Visa Norge. De aller fleste netthandler i Norge skjer med Visa-kort og omsetningen øker pent.

I fjor handlet norske kunder med sitt Visa-kort på Internett for 3,2 milliarder kroner og i år har vi handlet for like mye i løpet av årets tre første kvartaler.

Brukerundersøkelser viser at mellom en av fire og en av tre nordmenn handler på nett minst en gang i måneden.

Noe av årsaken er trolig at folk begynner å blir trygge på netthandel. For alle skrekkhistoriene fra USA får ikke sine paralleller i Norge.

- Det er overraskende lite svindel. Norske nettbrukere ble svindlet for 5-6 millioner kroner på nettet i fjor. De fleste svindelsaker skjer med analoge metoder ved at kriminelle får kopiert kortene. Analog svindel skapte tap på 60 millioner kroner i fjor, forteller Thomas Midteide, informasjonssjef i Visa Bankgruppe, til digi.no.

Midteide mener frykten for kortsvindel er overdrevet.

- Det er trygt å handle med Visa-kort og blir du svindlet, er det vi som tar regningen så lenge du ikke har oppbevart koden sammen med kortet. Det er mest tull med pornosteder som med lite skrift forteller deg at de setter opp faste trekk. Det er det enkelte som ikke oppdager før senere, forteller Midteide.

Han forteller at sikkerheten nå blir enda bedra. Visa startet utrullingen av "Verified by Visa" i våres. Dette er en kode - enten tall, ord eller pinkoder laget med nettbank-kalkulator den enkelte bank gir sine kunder.

- 700.000 av Norges fire millioner kortholdere har nå fått slike koder og i løpet av neste år vil alle ha. Så og si alle de norske nettbutikkene og 15.000 store nettbutikker verden over ber nå om Verifi-kode, forteller Visas informasjonssjef.

- Verifi-koden øker sikkerheten ekstremt fordi det nå ikke holder å kopiere kortet eller stjele det. Dette siste vil gi deg også den inngraverte CVV2-koden, men ikke Verifi-koden, påpeker Midteide.

Til toppen