JUSS OG SAMFUNN

Nettvaluta stiger til himmels

FBI-raid startet kraftig oppgang.

Krypto-valutaen Bitcoin stiger til nye høyder mandag.
Krypto-valutaen Bitcoin stiger til nye høyder mandag. Illustrasjonsfoto: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
18. nov. 2013 - 10:09

De som har spådd en kraftig nedgang for krypto-valutaen Bitcoin har så langt tatt grundig feil. Den siste måneden har prisen for én bitcoin steget fra i underkant av 200 dollar til rekordnotering på 615 mandag morgen.

Skal du kjøpe en bitcoin i skrivende stund må du hoste opp 3771,7 kroner, ifølge markedsplassen Mt. Gox, som er anerkjent som den største markedsplassen for kryptovaluten.

Da digi.no skrev en kommentar om Bitcoin i april i år var det panikk i markedet. Mens prisen på en «mynt» var på 46 dollar i mars steg den til 266 dollar i april før den raste som en stein til 94 dollar bare noen dager etterpå. Den kraftige veksten, på det påfølgende voldsomme verdifallet, førte til at valutaen ble profilert i mediene. Her var det mulig både å tjene – men også tape – store summer.

Siden i våres har det vært lite snakk om valutaen i mediene, men markedet har holdt på ufortrødent. De fleste seriøse aktørene i markedet var lite villig til å satse på Bitcoin, siden den svinger for mye. Dessuten mente mange at den stort sett ble brukt i den svarte og lyssky delen av samfunnet.

Prisen på en Bitcoin har steget brutalt den siste tiden. <i>Bilde: Skjermdump Mt. Gox</i>
Prisen på en Bitcoin har steget brutalt den siste tiden. Bilde: Skjermdump Mt. Gox

Da den illegale og svært lysskye Tor-baserte markedsplassen Silk Road ble tatt ned av FBI i oktober, var det flere som trodde dette ville bli nådestøtet til Bitcoin. Bitcoin var nemlig det eneste gyldige betalingsmidlet på denne markedsplassen. Men det ble i stedet en velsignelse, skriver tjenesten Bitocrati på sine nettsider. De forklarer den siste tidens voldsomme oppgang på denne måten.

– Alt startet med FBIs nedstengning av The Silk Road. Dette resulterte i en rask nedgang, men det spratt opp igjen etter få dager. Dette viste verden og myndighetene at den lyssky delen var en liten fraksjon av transaksjonene som skjer i Bitcoin-nettverket. Dessuten forsvant et stort risiko-element i investors øyne, skriver Bitocrati.

De lister også opp dalende tillit til amerikansk økonomi som en av årsakene til at stadig flere veksler noen dollar inn i nettvalutaen. Dessuten nevnes det stor interesse fra kinesiske interessert. I oktober ble for eksempel BTC China den største «bitcoin-børsen» målt i volum.

Etterspørselen øker altså, og dermed stiger prisene. Dette gjør det også mer lønnsomt å utvinne nettvalutaen, skulle man tro. Men her er det en utfordring. Ifølge Bitocrati har flere og flere utvinnere rett og slett gitt opp.

I designen til Bitcoin er det nemlig en mekanisme som gjør at de ikke kan utvinnes i det evige: Over tid vil det bare bli utvunnet totalt 21 millioner enheter, eller Bitcoins. I løpet av 2013 vil halvparten av myntene være utvunnet. Dette skjer ved at datamaskiner løser avanserte regneoperasjoner, som enkelt forklart blir stadig tyngre å løse. Les mer om dette på Wikipedia.

Men som for enhver valuta er det ikke positivt med kraftige svingninger. De som veksler norske kroner eller dollar til bitcoin vil enten være interessert i å gjøre dette ut fra et spekulasjons-motiv eller for å bruke det som et byttemiddel (valuta). Spekulantene vil selge når de tror oppgangen er stor nok – og i alle fall dersom de tror markedet skal falle. De som skal bruke det som valuta er først og fremst interessert i å beholde verdien slik at de slipper å bære risikoen ved kraftige verdiendringer på kort tid.

Det har også kommet flere rapporter på svindel og tyveri fra Bitcoin-kontoer, som burde være egnet til å skremme de som vil veksle.

Uansett – flere og flere tar Bitcoin på alvor. Faktisk arrangeres det en høring i det amerikanske senatet mandag hvor Bitcoin er på agendaen. Ifølge Bloomberg News vil flere amerikanske etater, som Justisdepartementet og børs- og verdipapirtilsynet, der fortelle at Bitcoins er et legitimt finansielt instrument. Men hva en bitcoin er verd vil vi aldri få vite –den beste pekepinnen er hva folk over tid er villig til å betale.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.