New York etterforsker Intel på trustmistanke

Riksadvokat Andrew Cuomo tror Intel kan ha brutt loven i konkurransen mot AMD.

New York etterforsker Intel på trustmistanke

Riksadvokat Andrew Cuomo tror Intel kan ha brutt loven i konkurransen mot AMD.

Siden nyttår har Intel opplevd en av de kraftigste kursfallene på Nasdaq-børsen, nærmere 17 prosent. I går bidro riksadvokat Andrew Cuomo i delstaten New York med nok en kilde til bekymring: Han kunngjorde at han etterforsker Intel på mistanke om ulovligheter i konkurransen mot AMD, og påla Intel å overlevere interne dokumenter.

I en erklæring fra Cuomo, heter det at han mistenker Intel for å ha brutt både føderale og delstatslover ved å presse kunder til å avstå fra å levere produkter med prosessorer fra AMD. Cuomo sier at beslutningen om å etterforske Intel ble tatt etter en nøye gjennomgang av tilgjengelig informasjon, og at «monopolistisk atferd vekker særlig bekymring for New York-ere som må forholde seg til en informasjonsintensiv økonomi».

Cuomo mistenker Intel spesielt for å ha straffet PC- og serverleverandører som kjøpte prosessorer fra AMD, for ulovlige utbetalinger til leverandører som gikk med på å utelukkende kjøpe prosessorer fra Intel, og for ulovlig å ha utestengt konkurrenter fra distribusjonskanaler.

Riksadvokaten viser til at både EU og Sør-Korea har iverksatt tilsvarende etterforskning, og at Japan i 2005 avgjorde at Intel hadde brutt landets antitrustlover.

Under Cuomos forgjenger Eliot Spitzer markerte New York seg i flere saker mot store selskaper som de mistenkte for lovbrudd men der USAs føderale myndigheter ikke tok opp tråden. Etter lokalvalgene i 2006 ble Spitzer guvernør i delstaten.

Utover det allmenne hensynet til lov og orden har New York en egen interesse i å tekkes AMD: Selskapet har kunngjort planer om å investere 3,2 milliarder dollar i et nytt produksjonsanlegg i delstaten, men har ennå ikke tatt et endelig standpunkt. Anlegget beregnes å gi 1200 arbeidsplasser.

To framtredende New York-politikere i USAs nasjonalforsamling, senator Charles Schumer og representant Kirsten Gillibrand, begge demokrater, oppfordret i august USAs konkurransetilsyn FCC til å ta affære mot Intel, i lys av anklagene mot selskapet fra EU-kommisjonen.

Intel-talsperson Chuck Mulloy sier Intel vil samarbeide med etterforskerne, og nekter for at selskapet har gjort noe ulovlig.

AMD gikk i 2005 til et stort anlagt søksmål mot Intel i USA. Søksmålet skal opp til behandling i april 2009.

    Les også:

Til toppen