New York lammes i år 2000

En rapport fra et britisk konsulentfirma har fått delstatsguvernøren til å bannlyse alle ikke-essensielle IT-prosjekter for å konsentrere seg om tiltak som kan avverge en fullstendig lammelse av New York City den første uka etter årtusenskiftet.

(Bildet er tatt av den franske fotografen Christian Guittet)

Bladet Computer Weekly forteller at en britisk konsulentgruppe, Corporation 2000, har analysert År 2000-beredskapen i New York City, og konkludert med at byen ligger forholdsvis dårlig an. Med det nåværende tempoet i beredskapsarbeidet spås denne katastrofen:

  • Fra 1. til 10. januar halveres strømforsyningen
  • Sykehusene vil bare kunne yte krisehjelp de første fire ukene
  • Skolene vil måtte stenges i fire uker
  • Børs og banker må stenge i åtte dager
  • Telekommunikasjonskapasiteten vil være halvert fra 1. til 10. januar
  • Posten bryter sammen i ti dager
  • Offentlig transport bryter sammen i 30 dager

Noe av det som gjør situasjonen enda mer akutt, er at sjefen for byens år 2000-prosjekt nylig har sluttet til fordel for en jobb i privat sektor.

Delstatsguvernør George Pataki har opphevet "alle nye teknologi-initiativer som kan motvirke et organs evne til å oppnå år 2000-kompatibilitet." Bannlysningen gjelder funksjoner som helse, politi, sosialhjelp, utdanning, transport, ansettelser og skatt.

Budsjett- og regnskapssystemet til New York City er ikke år 2000-kompatibelt. Det vil koste rundt 200 millioner dollar - over halvannen milliarder kroner etter dagens kurs - å rette det. Andre datasystemer vil kreve ytterligere minst 100 millioner dollar.

Undersøkelsen til Corporation 2000 tok utgangspunkt i dette arbeidet og i tilsvarende anstrengelser i privat sektor, identifiserte nøkkelkomponentene i byens infrastruktur, tok for seg tjenestene disse er avhengige av, og vurderte framgangen i år 2000-prosjektene i hvert komponent og hos komponentens leverandører. Analysen tok også hensyn til geografiske forhold, og historiske erfaringer med storbyens politiske og økonomiske evne til å håndtere store problemer.

En talsmann for myndighetene i New York City innrømmet at liv kunne stå på spill dersom konklusjonene i undersøkelsen var korrekte. Delstatsmyndighetene ville ikke kommentere rapporten, skriver Computer Weekly.

Til toppen