Newsbooster peker nese til rettslig pekeforbud

Danske aviser gikk rettens vei for å stoppe nyhetsagenten Newsbooster dyplenking til avisenes artikler på nett. Men kanskje trekker Newsbooster likevel det lengste strået?

Danske Dagblades Forening saksøkte tidligere i år den internettbaserte nyhetsagenten Newsbooster ApS med påstand om at nyhetsagentens virksomhet ulovlig krenket medlemsavisenes rettigheter til eget nyhetsstoff.

Den omstridte virksomheten er bygget opp rundt Newsboosters søkemaskin, som kontinuerlig undersøker - crawler - en lang rekke internettmedier for nyheter. Undersøkelsen foretas ut fra søkekriterier som den enkelte Newsbooster-bruker har fastlagt på forhånd. Resultatet er en kontinuerlig oppdatert oversikt over relevante overskrifter fra de undersøkte medier. Denne resultatlisten formidles til kunden enten via passordbeskyttede sider på Newsboosters hjemmesider, eller via elektroniske nyhetsbrev som regelmessig sendes til den enkelte bruker. Fra de opplistede overskriftene er det dyplenket til de tilhørende nyhetsartiklene i de ulike internettavisene.

I juli avsa Københavns Byret en kjennelse som forbød Newsbooster å dyplenke til nyhetsstoff i en rekke danske internettaviser. Retten fant det ikke formildende at Newsbooster alltid opererer med klare og lojale kildehenvisninger for stoffet det lenkes til. Heller ikke kunne det frita for ansvar at Newsbooster, bortsett fra overskriftene, ikke gjengir noe tekst fra nyhetsartiklene på egne sider.

digi har fulgt saken:

Men Newsbooster lar seg ikke vippe av pinnen: Du kan fortsatt benytte selskapets nyhetsovervåker - og det på gratis og fullt lovlig vis - men da må du laste ned en liten programsnutt på 3 megabyte.


Newsbooster lanserer nå Newsbrowser - et teknologisk alternativ som selskapet hevder oppfyller den danske opphavsrettens paragraf 12, selv om den inneholder Newsboosters famøse søkefunksjonalitet.

- Når du har lastet ned og installert Newsbrowser, så går den ut på nettet på vegne av deg som bruker, ikke via en sentralisert server, og søker etter utvalgte avisartikler hos Berlingske Tidende, Jyllandsposten og Politiken, opplyser ansvarlig redaktør Nicolai Lassen i en epost til digi.no.

Du finner lenke til Newsbooster nederst på denne siden.

Til toppen