Newsbox vil lage digitalt Narvesen

Det norske selskapet Newsbox ønsker å bli et digitalt Narvesen. På flyplasser og hoteller omkring i landet kan man fra neste vår trykke ferske papiraviser som Dagsavisen direkte fra nettet.

Torbjørn Leirdal fikk ideen til en boks som henter, printer og stifter en avis med innhold fra nettet. Konseptet, som går under navnet Newsbox, som skal til våren lanseres i markedet.

Konseptet er helt nytt ut mot forbrukerne. Ved hjelp av nettet skal man kunne printe ut dagens avis fra en elektronisk kiosk med rykende ferske nyheter fra nettaviser. En kiosk som i første rekke skal stå på flyplasser og hoteller skal kunne presentere stoff fra aviser og innholdsprodusenter som brukeren kan printe ut. Dermed kan man få helt ferske nyheter med seg på flyet og man kan lese en blodfersk avis på drosjen fra hotellet til neste møte.

For en liten stund tilbake hadde Newsbox et par prototyper til utprøvning ved First Hotel Millennium i Oslo og på flyplassen i Værnes, Trondheim, samt ved flyplassen i Bromma. Her kunne de som ønsket det printe ut Dagsavisen eller Svenska Dagbladet - direkte fra nettet.

Det var disse to avisene som var med i prøveprosjektet.

Leirdal forteller til digitoday.no at konseptet har tre alternativer for distribusjon. Enten kan avisene sende ut en PDF-fil til netttverket, som lastes ned på maskinene og legges ut. For eksempel for norske Dagsavisen: de kan sende et par oppdateringer i løpet av dagen i dette nettet, og de som ønsker det kan printe ut avisen på papir fra boksen.

Men Newsbox har også utviklet en agent som kan hente nyheter fra nettsidene til de som er med i samarbeidet. Dette setter sammen og presenteres som en avis, med fortløpende oppdaterte nyheter. Det tredje alternativet er at avisen som er med på samarbeidet sender en PDF-fil i nettet med dagens avis, som de som vil kan printe ut.

Trykketiden for en avis med åtte A4 sider er i skrivende stund på 20 sekunder, men skal til lanseringen kuttes til omtrent ti sekunder, opplyser Leirdal.
Kiosken skal også fungere som et datasenter for trådløs kommunikasjon. Rundt hver boks skal det etableres en såkalt IP-sone for trådløse datamaskiner, PDA-er og mobiltelefoner. Her kan man, ved hjelp av sin mobiltelefon eller bærebare PC, laste ned musikk, video, spill samt mye mer. Man skal også kunne printe ut dokumenter, det være seg mail eller andre elektroniske dokumenter.


- Interessen for Newbox har vært meget god. Vi har blitt kontaktet av de fleste mediehusene både i Norge og i Sverige, sier Leirdal. Han forteller at dette kan bli en meget bra butikk for aviser og publikasjoner som ønsker å distribuere sine produkter på en litt annen måte. Avisene vil få betalt per nedlastning og motta en sjekk i posten hver måned.

- Vi ønsker å bli den elektroniske Narvesen, sier Leirdal.

- Newsbox gjør det langt billigere for avisene å sende sitt innhold til - i første rekke - hoteller og flyplasser. Ikke trenger man annet enn maskinen for å trykke ut og stifte sammen, og man unngår dermed å trykke på trykkeri, distribuere og eventuelt returnere, mener Leirdal.

Etter hvert skal man også satse på å sette ut slike kiosker i andre miljøer enn hoteller og flyplasser.

Leirdal sier til digitoday.no at selskapet nå planlegger en emisjon for å kunne satse.

- Dette skal gjøres innen kort tid. Vi ønsker oss ikke kortsiktige investorer, men eiere som enten vil være inne på langsiktig basis eller som er industrielle, sier Leirdal.

- Vi gjør emisjon nå, til tross for at markedet er som det er. Interessen har vært stor, avslutter Leirdal.

Til toppen