Nexgentel vil ikke sjekke ADSL-bruk likevel

Teleselskapet NextGenTel understreker at de ikke sjekker hva deres kunder bruker selskapets ADSL-linjer til.

Teleselskapet NextGenTel understreker at de ikke sjekker hva deres kunder bruker selskapets ADSL-linjer til.

De nye ADSL-linjene åpner billige muligheter for å opprette private Internett-servere. I utlandet er det mye slike private servere som brukes til å spre piratkopiert musikk og programvare.

Etter et intervju i går med NexGenTel-sjef Olav Stokke fortalte telesjefen at selskapet ikke ønsket å være katalysator for lovstridig virksomhet på Internett.

Les saken her: Norsk teleoperatør vil kontrollere din Internett-server


Stokke fortalte digitoday.no flere ganger at selskapet planla å kontrollere hva deres ADSL-linjer ble brukt til for å sikre seg juridisk. Stokke ville ikke svare på gjentatte spørsmål om rutiner for kontroll eller hva slags innhold man ville lete etter.

digitoday.no spurte om NexGenTel ville stoppe innhold som er ulovlig i Norge (for eksempel porno, rasistisk innhold eller piratkopierte produkter):

- Brukere som hadde servere som delte ut ulovlig innhold, ville miste sin linje, fortalte Stokke.

Men nå sier Stokke at han ble misforstått.

- Vi skal ikke analysere eller ta stikkprøver av trafikken på våre ADSL-linjer, sier Stokke til digitoday.no.
- Vi vil bare reagere dersom vi gjennom vårt vanlige arbeid oppdager lovstridig innhold, sier han.

Men på nærmere spørsmål forteller Stokke at vanlig arbeid som administrasjon og planlegging vanligvis ikke vil avdekke ulovligheter. Trusselen om linjekutt for brukere som deler ut for eksempel MP3-musikk synes heller ikke overhengende.

- Vi vil ikke ta stilling til om innhold er lovstridig. Et plateselskap kan ikke komme til oss og be oss kutte forbindelsen til folk som deler ut MP3. Her er det store gråsoner og vi kan ikke forholde oss til en parts advokater. Vi må i tilstrekkelig grad få påvist at det foregår ulovligheter, for eksempel en dom eller forlik før vi kutter en linje, presiserer Stokke overfor digitoday.no.

Trusselen om linjekutt er derfor ganske teoretisk, da det i slike saker ikke er manglende teleforbindelse, men beslag av server eller nedstenging som vil stoppe den omstridte aktiviteten.

Til toppen