BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nextel skal bli stor på elektronisk handel

Posten og Statens Datasentral får ikke råde grunnen alene for betalingsløsninger på Internett. Nå kommer den andre store statlige aktøren på banen for å spille ball: Telenor Nextel.

Øystein Kvistad
10. okt. 1997 - 17:39

I likhet med Statens Datasentral har også Telenor Nextel innsett at elektronisk handel over Internett kommer til å endre spillereglene for all handelsvirksomhet, og at ikke minst tjenestetilbydere på Internett vil være blant dem som vil tjene mest på den nye "nettverksøkonomien", for å bruke et lånt uttrykk fra Wired-redaktør Kevin Kelly.

Fremtidens nettverksøkonomi er bygget opp av et sett med nye regler, strategier og matematiske regler, der det til slutt er de beste merkevarebyggerne og de som klarer å levere et grensesnitt som sluttbrukeren faller for, som ender opp som vinnere, i henhold til Kelly.

Postens ambisiøse online-strategi, som over få år innebærer investeringer i størrelsesorden 700-900 millioner kroner - det meste skal brukes på prosjekter innen elektronisk handel - viser at noen allerede tar denne utviklingen på alvor. Og nå dukker altså en ny statseid aktør opp på den samme arenaen:

- Elektronisk handel blir et kjerneområde for Telenor Nextel, sier produktsjef Tord Störtebecker i Telenor Nextel.

Selskapet har store planer for elektronisk handel i 1998, men er allerede i gang med forberedelsene til lanseringen av første versjon av sin betalingsløsning. Det som kan bremse deler av prosjektet er dersom den endelige godkjenningen av sikkerhetsstandarden SET 2.0 lar vente på seg. Foreløpig ser det imidlertid lyst ut - med en ventet godkjenning i november.

- Vi har allerede inngått en avtale med The Vision Factory (TVF) for bruk av deres produkter innenfor elektronisk handel - eksempelvis Cat@log - og i slutten av måneden skal vi arrangere kurs for å utdanne såkalte "builders" av web-butikker basert på TVFs løsning, opplyser Störtebecker.

Cat@log 2.0 har støtte for betalingstjenesten CyberCash og den sikre betalingsstandarden SET. Nextels betalingsløsning vil få full støtte for SET etterhvert som standarden utvikles.

I følge informasjonsdirektør Arne Cartridge i Telenor Nextel vil ikke selskapet satse på shoppingsenter-løsninger, slik Posten har gjort, men vil i stedet by seg fram som en slags entreprenør som bygger selvstendige butikker på oppdrag for andre.

- Dersom Steen & Strøm ønsker å etablere en butikk på nettet, skal vi bygge den for dem, sier Cartridge, og viser til at det kan dreie seg om etablering av alt fra tiltrodde tredjepartstjenester (sikkerhet, betaling, autorisasjon) til utvikling, drift, vedlikehold og support.

Telenor Nextels systemer for elektronisk handel vil være basert på standardløsninger. Selskapet vil tilby komplette elektroniske butikkløsninger til sine kunder, og et viktig salgsargument i så måte vil være at butikkløsningene kan integreres med Nextra-løsningen til Nextel med de ekstranettfunksjonalitetene det medfører.

- Det er vår visjon at Telenor Nextel skal være nummer én på nettlagringstjenester i Norge, det vil si alt fra etablering og drift av web-hoteller og interaktive web-løsninger til nettbanker, multimediaservere, push-servere og elektroniske handelsløsninger, sier Störterbecker.

Han bakkes opp av en av Telenor Nextels andre "svensktopper", Per Björck, som opplyser at selskapet sist mandag avsluttet migreringen av all IP-trafikk til det nye nettverket.

- Vi har nå bygget opp et høyhastighetsnett som ikke har noen hindringer hva gjelder videre skalering og som gir et godt grunnlag for vårt nåværende og framtidige behov for kapasitet mot utlandet. Telenor Nextels nye IP-nett er blant de ti største i hele verden, og det blir definitivt ikke tale om flere migreringer. Vi kan heller ikke se at vi vil få noen problemer med kapasitetsutvidelser nasjonalt, sier Björck.

- Telenor Nextels nye nett er kapasitetsmessig og teknisk tilpasset det som kreves av funksjonalitet i flere år framover. Det være seg nye tjenester som lukkede brukergrupper, kryptering, brannmur og aksesskontroll, så vel som basisfunksjonalitet som PSTN (vanlig telefoni), ISDN, frame relay, fastlinje, tjenesteautentisering, DNS og proxy, samt utvidete tjenester som ATM og mobil IP, sier Björck.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.