Nextgentel drøyer med ADSL-TV

Nextgentel skal servere TV over ADSL, men forhandler trolig med Lyse Tele og er ikke sikre på en lansering i år.

Nextgentel skal servere TV over ADSL, men forhandler trolig med Lyse Tele og er ikke sikre på en lansering i år.

TV-kvelden vil snart kunne endre seg for mange norske TV-seere. Både Telenor og Nextgentel arbeider med å lansere IP-TV, TV-tilbud som serveres over ADSL-kabelen.

Teknikken består av en ADSL2+ linje og en TV-dekoder som ser helt vanlig ut, men har en Ethernet-plugg i bakkant i stedet for en coax-plugg slik dagens kabel og satellitt-dekodere har.

digi.no skrev sent i september at Nextgentel arbeidet med en lansering før jul, men nå viser det seg at lanseringen er litt utsatt.

- Julesalget er ikke viktig for oss. Hvis vi lanserer i år, kommer vi i slutten av desember, forteller innholdsdirektør i Nextgentel, Morten Brusletto, til digi.no. Vï må være sikret at den kvaliteten blir minst like god som dagens tilbud.

Årsaken til utsettelsene er trolig primært forhandlingene om TV-kanal-pakken Nextgentel skal tilby sine kunder. Det er en stor jobb å forhandle frem rettigheter med en og en kanal. Nextgentel er derfor avhengig av å kjøpe en ferdig samling. I september fortalte markedsdirektør i Nextgentel, Morten Ågnes til digi.no at man forhandlet med Viasat om å selge deres 20-kanal store gull-abonnement til Nextgentels kunder.

Nå viser det seg at Nextgentel forhandler med flere andre aktører.

- Vi forhandler med andre aktører, blant annet i kraftbransjen, sier Brusletto kryptisk og vil ikke kommentere spekulasjoner om hvem dette er.

Men listen er kort. Den første helt åpenbare muligheten er Lyse Tele, som har samlet en pakke med innhold som de selger til mange andre mindre bredbåndsaktører. Deres svenske konkurrent, Svensk Film/Bonnier-eide Fast TV, er også en mulighet.

Det vil trolig være enklere å inngå en avtale med Lyse Tele fordi dette selskaper har etablert så mye av den nødvendige teknikken og betalingssystemene. Skal Nextgentel spre Viasats pakke, vil dette kanskje medføre større investeringer fordi man må sette opp mer teknikk selv.

Brusletto vil ikke kommentere disse spekulasjonene, men påpeker bare at forhandlingene er "komplekse".

- Vi tar den tiden vi trenger. Er vi ikke på lufta før i januar, så må vi ta oss den tiden. Vi skal uansette starte forsiktig uten noen store annonsekampanjer. Vi har foreløpig ikke bygget alle våre sentraler til å levere de nødvendige ADSL2+ linjenel, forteller han.

Han vil ikke si noe om pris, men bekrefter spørsmål om at Nextgentel ikke kan ta noen høyere fastpris enn dagens satellitt og kabel-selskaper. Nextgentel har heller ingen planer om store priskutt, det er ekstramulighetene som skal lokke kundene.

- Vi skal tilby et større utvalg av kanaler som kan velges fritt, ikke i samlepakker som mange av konkurrentene tilbyr. Vi skal også tilby kundene video-on-demand. Etterhvert kommer vi også med TV-on-demand, altså mulighet til å se populære TV-programmer når du selv vil, forteller innholdsdirektøren.

Det er her inntektsmulighetene for Nextgentel ligger, for her blir det ekstra-betaling.

- Vi har mange muligheter for betalingstjenester, for eksempel lagringsplass, påpeker han.

På spørsmål fra digi.no forteller Brusletto at Nextgentel skal starte salget med ganske enkle dekoder uten harddisk.

Til toppen