FORBRUKERTEKNOLOGI

NextGenTel klargjør WiMax-testing i Norge

NextGenTel skal sammen med Alcatel teste ut WiMax-teknologien flere i norske storbyer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. nov. 2005 - 09:48

NextGenTel og Alcatel Norge annonserte i dag at selskapene går sammen om å teste ut den trådløse bredbåndsteknologien WiMax i Norge. NextGenTel er det norske selskapet med flest WiMax-lisenser og skal sammen med Alcatel installere WiMax basestasjoner i Oslo og Bergen. Dette skriver selskapene i en pressemelding, men til Aftenposten skal selskapene ha opplyst at WiMax-antenner allerede er på plass på Sandsli i Bergen og på Lysaker i Oslo. Trondheim skal være den neste byen på listen.

Brukerne i testområdene skal tilbys symmetriske eller asymmetriske Internett-forbindelser med båndbredde på 2 Mbit/s. Praktisk rekkevidde skal ifølge de foreløpige testene være på mellom 10 og 12 kilometer med fri sikt mellom antennene.

Selv om WiMax nå skal testes ut i storbyene, er det ikke minst i mer spredt bebygde strøk at dagens versjon av teknologien kan gjøre mest nytte. Fordi rekkevidden er betydelig bedre enn med faste løsninger som ADSL, kan kunder som i dag bor for langt unna en utbygd telefonsentral, likevel kunne tilbys bredbånd. Dette avhenger likevel av at antallet kunder som benytter en gitt WiMax basestasjoner er høyt nok til å forsvare utgiftene med å etablere basestasjonen.

Når nomadiske varianten av WiMax blir klar, som ikke krever store antenner hos abonnentene og som tillater en viss mobilitet, vil WiMax også kunne bli et godt supplement til de faste bredbåndsløsningene i byene. Da kan bredbånd virkeliggjøres også mens man sitter i en bil eller på toget - omtrent som med dagens mobiltelefonteknologi. Men en slik løsning med tilstrekkelig stabilitet og dekning, ligger nok fortsatt noen år fram i tid.

    Les også:

- Vi tror at WiMax vil bli en svært viktig aksessteknologi i årene som kommer. Vi er også svært fornøyd med å ha inngått denne avtalen med NextGenTel, som er en av de mest fremtidsrettede operatørene i Norden. Vi vil støtte NextGenTel i selskapets målsetting om å kunne tilby norske brukere en kombinert fast- og mobil-løsning, sier Lars Boilesen, ansvarlig for Alcatels aktiviteter i Norden og Baltikum, i en pressemelding.

- Vi ser et stort potensiale for WiMax i Norge, og har derfor kjøpt opp en tredel av WiMax-lisensene, sier Olav Stokke, administrerende direktør i NextGenTel.

- Vi valgte Alcatel som støttespiller og samarbeidspartner i uttesting av WiMAX på grunn av selskapets sterke posisjon og helhetstenkning innen bredbåndsaksess. Alcatel har dessuten vist sterkt engasjement i utvikling og integrering av WiMax-utstyr, sier Stokke i pressemeldingen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.