NextGenTel lanserer video og film over ADSL

ADSL-selskapet NextGenTel har bygget opp et supernett og lar nå kunder velge film og TV, når de selv vil. Resultatet er forbløffende bra.

ADSL-selskapet NextGenTel har bygget opp et supernett og lar nå kunder velge film og TV, når de selv vil. Resultatet er forbløffende bra.

TV- og filmbransjen har inntil nylig strittet i mot å komprimere sine signaler for mye. Resultatet er at du kan kjøpe deg en bredbåndslinje og bruke den til å laste ned mange datafiler i parallell, men noe særlig annet kan du ikke gjøre.

Men i det siste ser IT- og telebransjen ut til å ha klart å overbevise innholdsprodusentene at resultatet blir bra nok, og at piratproblemene blir små. I USA og England har det dukket opp tjenester som lar deg velge i et stort utvalg filmer og TV-sendinger. Du kan velge, spole og stoppe helt fritt - dette er ekte video på bestilling (video on demand). Dermed er mye klart for et stort frislipp, noe alle bredbåndsselskapene jubler over - nå får de endelig salgsargumentet de har ventet på. Telenor satset tidligere eksklusivt på arvtageren til ADSL, VDSL for å distribuere videosendinger. Planen var å starte om noen år selv om selskapet har hatt prøveprosjekter en stund i Stavanger. Men selskapet har åpenbart snudd - på mandag demonstrerte selskapet video over en 1,5 Mbit ADSL-linje.
Men nå viser det seg at den hissige konkurrenten NextGenTel står klar til å lansere tjenesten Telenor bare tester. NextGenTel-sjef Olav Stokke lover at selskapet etter hvert som man inngår flere innholdsavtaler skal tilby valgfri TV og film til alle kunder.

- Vi har satt minste båndbredde til 450 Kbit i sekundet. Det gir et akseptabelt fullskjerm videosignal, sier Stokke til digi.no.
Betal, ikke reklame:
- Vi tror ikke noe på reklame. Vi vil tilby nye og gamle filmer og TV-sendinger mot betaling, sier Stokke til digi.no. Han er ikke redd for piratkopiering.
- Vi eksperimenterer med forskjellige systemer for å sikre innholdet, blant annet Microsofts rettighetssystem. Vi vet jo også hvem våre kunder er. Meningen er at du skal kunne be om en film eller program og få rettigheter til å se den fritt i 24 timer. Betalingen vil bli lagt til din teleregning.

Stokke vil snart lansere den første betalingstjenesten. Selskapets spilltjeneste lar brukere for 99 kroner i måneden spille en rekke litt eldre PC-spill. Systemet lurer PC-en til å tro at den har spillet på CD.

En test demonstrerer et helt greit signal, men særlig grønne flater som fotballbaner og skog blir delt opp i flekker som hopper litt opp og ned. På 750 Kbit blir det bedre og øker man farten til 1 Mbit, blir kvaliteten som på en VHS-kassett. digi.no får også demonstrert avspilling av videotrailere fra det danske selskapet Filmspeed.com over NextGenTels nett med forbløffende kvalitet.

Filmspeed arbeider med å skaffe seg det samme Hollywood-innholdet som amerikanske Intertainer tilbyr. NextGenTel ønsker da å inngå en avtale med danskene for å servere innholdet i Norge.

Foreløpig har ikke NextGenTel så mye innhold. De streamer sendingene fra NRKs Forfall, men fra TV 2 kan kunder av selskapet se på blant annet Farmen og nyheter i høy kvalitet.

- TV-selskapene er fremdeles nølende, men de ønsker å teste mulighetene og er svært interessert i nye muligheter til å tjene penger. Video over IP lar dem jo lage videosendinger med lenker til konkurranser, mer informasjon og e-handel, påpeker Stokke.

De tekniske utfordringene er i utgangspunktet store - hver bruker skal ha et datasignal på minst 450 Kbit hver. Dette legger enorme krav på linjenettet og serverne som skal pøse ut trafikken. NextGenTel har gjort to grep som åpner for video på bestilling, forklarer Stokke.

Den ene er at selskapet over sitt nasjonale nett, leid av BaneTele, kopierer alt innhold til en kopi-server i hver by. Å ha en server som dekker hele Norge vil bli for dyrt på grunn av linjeleie. Foran innholdsserverene i hver by står det cachingsystemer fra Network Applicances som Stokke skryter mye av.

I tillegg til prinsippet om kopiering og spredning (caching) har Nexgentel leid egne fiberkabler av Telenor som forbinder bysentralene med byens lokale telefonsentraler. NextGenTel disponerer disse linjene alene og kan ved å oppgradere utstyret i hver ende jekke opp farten som de vil. For tiden kjører de 622 Mbit på sine bynett. Fra hver lokal sentral får så den enkelte bruker sitt signal.

Foreløpig har selskapet 8.000 kunder, men med de sentralene selskapet har bygget ut kan 500.000 husstander nå bestille ADSL.

- Vi vil kunne oppgradere kapasiteten etter hvert som kundene kommer, og lover å kunne opprettholde en ekte video-på-bestilling til hver kunde, sier Stokke til digi.no.

Men det gjenstår en stor utfordring for NextGenTel, Telenor og andre konkurrenter: Foreløpig får du signalet inn på PC-en, men de fleste vil nok se på film på TV. Stokke har selv installert et videokort med S-videoutgang som kan vise signalet på TV. Dette og film på PC er trolig et solid marked, men den jevne sofa-sitter vil nok vente på en dekoder-boks som kan ta imot et IP-signal. Dette ligger enda litt unna. Men Stokke røper at han har noen planer på lur.

Til toppen