NextGenTel sender Norwegian Wood på direkten

For 42 kroner får du muligheten til å fylle hele PC-skjermen med bilder fra Frognerbadet akkompagnert av CD-lyd. Skal du på festivalen, er prisen for å se Iggy Pop og Suzanne Vega 750 kroner.

Enda en gang har ADSL-utfordreren NextGenTel gjort et kupp på en begivenhet foran nesa på hovedkonkurrenten Telenor.

Til helgen er det Norwegian Wood-festival og NextGenTel har gjort et samarbeid med NRK for å direktesende festivalen lørdag og søndag.

Mens NRK har rettighetene til innholdet, står NexGenTel for bredbåndsaksessen og sendinger mot egne kunder.

NRK vil sende en billigversjon som vil være mulig å ta inn gratis for eksempel via ISDN. NextGenTel derimot skal ta betalt fra sine abonnenter for å se konsertene via ADSL. Festivalvisningen er svært billig og vil koste 25 kroner per dag, eventuelt 42 kroner for helgen (åpningsdagen fredag er det ingen nettsendinger).

- Samarbeidet i forbindelse med Norwegian Wood er et nytt eksempel på at bredbånd gir brukeren multimediebaserte opplevelser bare en fysisk tilstedeværelse kan erstatte. Vi opplever at våre kunder setter pris på denne type satsingen på produksjoner med høy kvalitet, og ønsker derfor suksessivt å utvide dette tilbudet, sier Morten Ågnes som er markedsdirektør hos NextGenTel.

- Vi har produsert mye musikk og hatt jevnlig direktesendinger fra mange festivaler opp gjennom årene, men vi har aldri levert en så stor pakke som dette, sier Per Ole Hagen, musikksjef hos NRK P1.

- Nå produserer vi lyd og bilde for flere medier inklusive bredbånd, samt at vi tar opp og sender fra både hovedscenen og NRK-scenen. Samarbeidet med NextGenTel har vært kjempeålreit, så dette gleder jeg meg veldig til, sier Hagen.

I februar samarbeidet NRK og NextGenTel om bredbåndsoverføring av én av to konserter som Morten Abel hadde i Oslo Spektrum. NRK meldte om flere tusen brukere den gangen. I fjor høst samarbeidet de to også om Forfalls-prosjektet til Kristopher Schau.

Denne gangen får NRK 25 prosent av de inntektene som måtte komme fra NextGenTels egne abonnenter.

NRKs må dessuten forhandle med hver enkelt artist for å sikre muligheten for å sende dette over Internett.

NRKs nettredaktør Jørn Gjersøe sier til digi.no at disse rettighetene nå er i orden, inkludert Iggy Pop som kom inn som hovedattraksjon i siste liten etter at metall-bandet Tool meldte forfall.

- Vi betaler ingenting ekstra for streamingen. Det eneste vi betaler, er noe til talentbandene som er endel av NRK P1-pakka, sier Gjersøe. Tidligere i år stemte 17.000 nettbrukere frem sine favoritter til NRK-scenen. Ut av 20 utvalgte band, ble ni plukket ut.

Gjersøe sier at NRK Radio er der for å ta opp musikken til programmer senere i høst. Dermed er nettet det eneste stedet hvor du kan oppleve konserten eksklusivt hvis du ikke er til stede selv.

Sten Fredriksen, som jobber med selve festivalen, synes det er gjevt å kunne sende lenker til venner i utlandet med en oppfordring til å være med på festivalen via nettet.

- Jeg sier at dit skal jeg på søndag, ta en tur innom for å få en følelse av hvordan det er, sier han.

- Med alle impliserte ser vi godt at dette Internett-opplegget kunne bli advokatmat. Men alle har gjort sin del av jobben, vært løsningsorienterte. Det har gått som en drøm, mener han.

Han sier at også Norwegian Wood ser på dette som en ekstraservice og et eksperiment.

- Vi lærer litt om nye fremstøt der andre aktører tidligere har snublet. Det nytter ikke med for høy kvalitet, hvis det blir ti sekunder buffering hvert halvminutt på sendingene, mener han.

Han opplyser at de har kompromisset litt på bildeoverføringen for å få bedre lyd, noe som NextGenTel også bekrefter.

- Det er en avveining mellom lyd og bilde. Vi har satset mer på lyden, slik at de med fastlinje som er interessert kan la musikken surre og gå i bakgrunnen.

Selv om de ikke satser på topp kvalitetsstreaming på bildesiden, påstår likevel Fredriksen at det skal være mulig å ta opp bildet i fullskjermformat på datamaskinene. Dessuten tror han på at de skal klare å få formidlet lyd i CD-kvalitet fra konsertene.

Men ser han for seg at Norwegian Wood kan ta inngangbillett for konserten på bredbånd i fremtiden?

- Vel, som Ingebrigt Steen Jensen sier: 'vi skal sette oss store, hårete mål!'. Det er et veldig hårete mål å ha et ordentlig betalingsopplegg de nærmeste årene, sier han og opplyser at det også vil bli tilgang til konserten gjennom Norwegian Woods egne hjemmesider, i tillegg til NRK.no og Broadpark som er NextGenTels ADSL-portal.

Sendingene vil bli streamet i 500 kbit/s på Broadpark. Om det er nok til å formidle skikkelig kvalitetslyd og bilde, gjenstår å se.

Til toppen