Nextgentel skal tilby "trådløs ADSL"

Nextgentel skal selge hva de kaller trådløs ADSL gjennom et nytt, landsdekkende Wimax-nett.

Post- og teletilsynet er ferdig med auksjonen av de lukkede Wimax-frekvensene og storvinneren ble Nextgentel.

NextGenTel har skaffet seg 47 av de totalt 150 frekvensblokker som ble auksjonert ut.

Auksjonen omfattet 6 regioner med 25 frekvensblokker i hver region.

Omkring halvparten av frekvensene er tilgjengelige nå, mens de øvrige vil bli tilgjengelige i 2006. Frekvenslisensene er gyldige inntil 2023, det er ingen forpliktelser tilknyttet til utnyttelse av frekvensene, og de er fritt omsettelige i markedet i henhold til retningslinjer og vilkår fra PT.

Ifølge Post- og Teletilsynet ble auksjonen avsluttet til en verdi av totalt 49,9 millioner kroner for de 150 blokkene, hvorav NextGenTel betaler 13 millioner kroner for de 47 blokkene selskapet nå kjøper.

"NextGenTel har med dette etablert en betydelig nasjonal posisjon som setter selskapet i stand til å utnytte mulighetene som de kommende standardene for stasjonær og mobile WiMax-nett. Disse standardene er forventet å bli standardiserte utover i 2005 og fremover", skriver selskapet i sin pressemelding.

WiMax ansees av noen som `trådløs DSL`, med potensiale til å levere bredbåndsløsninger med høye hastigheter med forholdsvis lang rekkevidde. Innen WiMax-teknologien er det frekvensområdet 3.4 - 3.6 GHz som er det mest interessante, den krever ikke fri sikt, gir mobilitet og muligheter for roaming. I motsetning til andre standarder er WiMax designet for datatransport, og kan dermed i fremtiden representere et betydelig potensiell trussel for 3G (UMTS) og andre tilsvarende standarder og teknologier, skriver Nextgentel.

For bredbåndsselskapet NextGenTel betyr WiMax et naturlig teknologisk supplement, og kompletterer xDSL og bredbåndstelefoni som grensesprengende bredbåndsteknologier og løsninger.

NextGenTel besitter allerede radiobasert kompetanse internt i organisasjonen, og sammen med andre selskaper som har både utviklings- og produksjonskompetanse innen radioteknologi i Bergen, vil dette styrke regionen som senter for radioteknologi i Norge.