Nexus i «alle» størrelser

Google overrasket med å lansere nye produkter likevel.

Nexus i «alle» størrelser
Nexus 4 er den første Nexus-telefonen fra LG. Bilde: LG

Google kunngjorde i helgen at det planlagte lanseringsarrangementet som skulle ha gått av stabelen i New York City i går, måtte avlyses på grunn av orkanen «Sandy». Derfor var det noe overraskende at selskapet likevel lanserte nye Nexus-produkter i går – uten noe stort arrangement.

Rent bortsett fra en del nye funksjonalitet i Android 4.2, var det lite som ikke hadde blitt lekket på forhånd.

Som ventet er det LG som denne gangen har fått æren av å lage en Nexus-mobil. De tidligere utgavene er det henholdsvis HTC (Nexus One) og Samsung (Nexus S og Galaxy Nexus) som har stått bak. Nexus-produktene er designet i samarbeid med Google og skal være en form for spydspiss i utviklingen av Android-økosystemet. Nexus-enhetene har tradisjonelt satt nivået for hva de mest avanserte Android-mobilene må kunne levere i tiden framover.

Den nye Nexus-modellen, Nexus 4, er den første smartmobilen som leveres med Android 4.2, som vi kommer tilbake til mot slutten av artikkelen.

Nå virker det ikke som om maskinvaren til Nexus 4 har noen helt utrolige og fantastiske, nye egenskaper. Den framstår som en relativt ordinær, men godt spesifisert toppmobil med firekjernet Qualcomm Snapdragon S4 Pro-brikkesett klokket til 1,5 GHz, 4,7 tommers True HD IPS Plus-skjerm med 1280 x 768 pikslers oppløsning og Gorilla Glass 2, to gigabyte med RAM og 8 eller 16 gigabyte intern lagringsplass, 8 + 1,3 megapikslers kameraer og 2100 mAh batteri. Som de fleste andre Nexus-mobiler, har den ikke støtte for SD-kort. Den har heller ikke støtte for LTE (4G), bare HSPA+.

Det eneste som kan trekkes fram forholdsvis uvanlig, er støtten for trådløs lading.

I likhet med flere andre nyere mobiltelefoner, har Nexus 4 støtte for trådløs lading.
I likhet med flere andre nyere mobiltelefoner, har Nexus 4 støtte for trådløs lading. Bilde: LG

Det som gjør Nexus 4 mest spesiell, er prisen. Mobilen vil nesten utelukkende selges uten abonnement, og prisen er i USA så lav som 299 dollar for 8 gigabyteutgaven og 349 dollar for 16 gigabyte. Mobilen kommer i salg via Google Play den 13. november, men bare i USA, Storbritannia, Canada, Tyskland, Frankrike, Spania og Australia. I mange andre land vil den bli tilgjengelig i butikker i slutten av november. Norsk pris og tilgjengelig er ennå ikke klar, men kan ifølge LG ventes om kort tid. Men med utgangspunkt i dagens dollarkurs og med moms på toppen, kan sluttsummen bli på henholdsvis 2160 og 2520 kroner, omtrent som aldrende Samsung Galaxy S II hos de billigste forhandlerne.

Nettbrett

Google kom i går også med flere nettbrettnyheter. Nexus 7 med 8 gigabyte lagringsplass ser nå ut til å ha forsvunnet. I stedet selges 16 gigabyte-utgaven nå til samme pris, 199 dollar. I tillegg tilbys en 32 gigabyte-utgave nå til 249 dollar. Den sistnevnte vil også, fra midten av november, tilbys i en variant med støtte for mobildata (HSPA+). Denne koster 50 dollar ekstra.

Nexus 7 selges offisielt bare i en håndfull land, inkludert de største, europeiske landene. Men enkelte varianter av nettbrettet er tilgjengelige også hos noen norske forhandlere.

Nexus 10 er et helt nytt nettbrett fra Google. I motsetning til Nexus 7, som produseres av Asus, er det Samsung som står bak Nexus 10. Den leveres med Android 4.2 og en skjerm på 10,055 tommer som har en oppløsning på 2560 x 1600 piksler (300 ppt). Under skallet er det en tokjernet Samsung Exynos-brikke. Google har bekreftet at brikken er basert på ARMs A15-design, som er de kraftigste fra selskapet. Mye tyder derfor på at det er en Exynos 5250-brikke som sitter i nettbrettet. Den skal i dette tilfellet være klokket til 1,7 GHz og være utstyrt med den norskutviklede grafikkprosessoren Mali-T604. Nexus 10 til skal kunne spille av video i 9 timer i strekk og ha en standbytid på mer enn 500 timer. Nettbrettet veier 603 gram og er 8,9 millimeter tykt. Til sammenligning er den nyeste iPad-en 9,4 millimeter tykk og veier minst 652 gram, selv om skjermen er noe mindre. Nettbrettet leveres med 16 eller 32 gigabyte lagringsplass. Det er ikke nevnt noe om støtte for mobildata.

Prisen ligger i USA hundre dollar under iPad med tilsvarende lagringsplass, altså henholdsvis 399 og 499 dollar.

Android 4.2

Alle de nye Nexus-enhetene, inkludert Nexus 7, leveres med den aller nyeste versjonen av Android, som fortsatt har kodenavnet «Jelly Bean». I likhet med 4.1-utgaven er dette en mindre oppdatering når det gjelder antallet nyheter, men enkelte av nyhetene er ganske store.

Den kanskje viktigste nyheten i 4.2 er muligheten for å opprette flere brukerkonti på nettbrett. Hver bruker kan ha sin egen samling av applikasjoner, hjemmeskjermer og data. Det skal være raskt og enkelt å veksle mellom ulike brukere, uten å måtte logge ut og inn igjen.

Android 4.2 har nå støtte for «fotosfærer», altså muligheten til å sette sammen et kuleformet fotografi av omgivelsene. Dette utvidede panoramabildet kan dessuten utstyres med posisjonsdata og gjøres tilgjengelig via Google Maps. Noen eksempler på dette finnes her.

Standardtastaturet i Android har funksjonalitet som minner om det som tilbys av blant annet SlideIt, hvor man bare drar fingeren bortom tastene på tastaturet, i stedet for å løfte fingeren mellom hver bokstav. Google kaller dette for Gesture Typing.

Innholdet på skjermen til Android 4.2-enheter kan nå overføres direkte til tv-er via en trådløs HDMI-adapter.

Daydream er navnet på en ny pauseskjerm som kan vises når enheten er i pausemodus eller dokket. Der kan det vises for eksempel bilder fra brukerens fotoalbum, nyheter fra Google Currents eller annet aktuelt innhold.

De fleste mobil- og nettbrettprodusentene er fortsatt opptatt med å rulle ut Android 4.1 til de nyere enhetene. Android 4.1 ble tilgjengelig i juli i år. Det er dermed ingen grunn til å tro at Android 4.2 vil bli tilgjengelig for eksisterende enheter (bortsett fra Nexus 7) før tidligst i første kvartal av 2013.

    Les også: