Ni år gammel og norsk eBorger

Alexander Solbakken fra Alta var den yngste som greide eBorgertesten i Norge i 2004.

Alexander Solbakken fra Alta var den yngste som greide eBorgertesten i Norge i 2004.

En pressemelding fra Datakortet forteller historien om ti år gamle Alexander Solbakken fra Alta i Finnmark som ble landets yngste eBorger i fjor, bare ni år gammel.

Pappa Per Olav Solbakken forteller at Alexander brukte datamaskinen en god del før han tok eBorgertesten, men da mest til spill. Etter at Alexander hadde gjennomgått en eBorger opplærings-CD, som Finnmark Fylkeskommune i fjor hadde som et gratis tilbud til inn­byggere i Finnmark, og så greide eBorgertesten, har han brukt datamaskinen til mye annet enn spill også.

I en hel måned etterpå brukte han nesten ikke datamaskinen til å spille på, men utforsket heller andre muligheter. Spesielt fant han mye spennende og artig informasjon på Internett. I tillegg brukte han skriveprogrammet Word.

Pappa måtte også skaffe Alexander en e-postadresse etter at han ble eBorger, slik at han nå kan skrive og sende e-post til venner og familie. Alexander forteller selv at det å ha lært seg å bruke e-post, og spesielt at han fikk sin egen e-postadresse var det aller beste med å bli eBorger.

Alexander røper at da han hadde greid eBorgertesten, så gledet han seg så til å få eBorgernålen i posten, at han ikke fikk sove om natten. Han syns det er flott å være eBorger, og har ofte på seg nålen på skolen. Nå har hele klassen til Alexander lyst til å bli eBorgere, og de skal sammen med læreren på skolen gjennomgå opplærings-CD-en fra Finnmark Fylkeskommune.

Selv om pappa arbeider på OPUS i Alta, med nettopp å arrangere eBorgerkurs og Datakort­kurs o.a., så forteller begge to at Alexander nesten ikke fikk hjelp underveis - bare litt til å sette i gang. Alexander sier at han har lyst til å bli enda flinkere til å bruke datamaskinen, og han har faktisk også startet opp med å lære seg det som må til for å ta den første modulen av Datakortet.

Bernt Nilsen i Datakortet opplyser om at den eldste personen i Norge som har bestått eBorgertesten til nå, er hele 82 år og kommer fra Husøysund i Vestfold fylke. Spennvidden på hvem som er blitt eBorgere i Norge er altså stor.

Til toppen