Ni års fengsel for piratkopiering

En 52 år gammel kvinne i Los Angeles er dømt til ni års fengsel for ulovlig kopiering og omsetning av programvare.

Dommen fullfører en prosess som startet tidlig i 2000, da myndighetene kom på sporet av det som skulle vise seg å være en godt organisert piratkopieringsliga med forgreininger til utlandet. 52 år gamle Lisa Chen ble arrestert i forbindelse med et større beslag av ulovlig kopiert programvare i november i fjor, sammen med tre andre.

Chen erkjente både skyld og de faktiske forhold, og erklærte seg innforstått med en strafferamme på fem til ni år, og et erstatningsansvar overfor Symantec og Microsoft på 11 millioner dollar.

Da dommen falt fredag, lød den på ni års fengsel.

Chen hadde ikke noe rulleblad fra før, og ni år er USAs hittil strengeste straff for en førstegangspirat.

Den samlede verdien av Chens piratvirksomhet ble anslått til nesten 98 millioner dollar, fordelt på 41 millioner dollar - nesten 600.000 eksemplarer - av forskjellige Norton-produkter fra Symantec, og resten på ulike utgaver av Windows.

Ifølge Wall Street Journal har Microsofts nye lisenskontrollordninger ført til at selskapet ikke lenger er verdens mest piratkopierte programvarehus. Lisenskontrollen i blant annet Windows XP og Office XP har fått pirater verden over til å foretrekke produkter fra Symantec, en spesialist på personlig sikkerhetsprogramvare - antivirus, brannmur med mer - og vedlikeholdspakker for PC-er (Norton Utilities).

Det store beslaget i november i fjor sjokkerte Symantec som i dag har tatt over etter Microsoft som verdens mest piratkopierte programvarehus.

Symantec har tatt egne initiativ for å beskytte seg bedre, blant annet gjennom en "Brand Protection Task Force" som ble lansert i mars, og har søkt gode råd hos Microsoft.

Et spesielt problem med piratkopierte utgaver av Norton AntiVirus og andre av Symantecs sikkerhetsprodukter, er at de ikke omfattes av selskapets kontinuerlige oppdateringsprogram LiveUpdate. Det innebærer at folk som er i god tro når de kjøper piratkopiert vare, ikke får den beskyttelsen de tror de har betalt for. Symantec frykter at misnøye blant lurte kunder med skadede PC-er kan ødelegge for selskapets gode navn og rykte.

Symantec er også bekymret over den omfattende spammende markedsføringen av selskapets produkter, der spammerne ofte ikke engang gidder å svare bestillerne med piratkopiert vare, men bare er ute etter kredittkortnummer. Symantec driver ingen markedsføring per e-post.

Til toppen