JUSS OG SAMFUNN

Ni av ti piratkopierer programvare

BSA når ikke frem med sine holdnings-kampanjer. Nesten alle NTNU- og BI-studenter piratkopierer.

27. nov. 2007 - 12:10

En undersøkelse utført blant norske økonomi- og ingeniørstudenter i regi av Business Software Alliance (BSA), viser at nesten alle har brukt eller vil benytte seg av ulovlig kopiert programvare.

BSA er en interesseorganisasjon for programvareselskaper som lever av å utvikle og selge programvare for bruk i næringslivet. I USA er organisasjonen veldig aggressiv, og der lokker de med skyhøye tipse-honorarer for tips som fører til at en bedrift må utbetale erstattning.

I Norge fokuserer organisasjonen på holdningsskapende arbeid for å få brukere og kunder til å forstå problemene som piratkopiering fører til. Den kampen ser imidlertid ikke ut til å gå helt som ønsket.

Undersøkelsen viser at over 90 prosent av alle avgangsstudentene ved NTNU og BI har brukt ulovlig kopiert programvare privat, og at nesten 80 prosent kommer til å gjøre dette i fremtiden.

For BSA er er det kanskje verst at hele 82 prosent av de spurte mener det er akseptabelt å benytte ulovlig programvare til privat bruk.

- Undersøkelsen avdekker holdninger som er urovekkende - Undersøkelsen avdekker holdninger som er urovekkende. Mange av disse studentene er fremtidige næringslivsledere og en slik holdning er skremmende. At hele 82 prosent finner det akseptabelt å benytte piratvare for egen privat bruk viser at det er en lang vei å gå når det gjelder å endre folks holdninger på dette området, sier Eilert Hanoa, formann i BSA Norge.

BSA har utført tilsvarende undersøkelser helt siden 2004 og resultatet viser at studentene har blitt mindre kritiske til piratkopiert programvare med årene. I fjor var det 88 prosent som hadde benyttet seg av ulovlig kopiert programvare privat, mens det i 2005 var 71 prosent.

- Tallene kan ha sammenheng med at kunnskapsnivået om kopiering av programvare har blitt dårligere de to siste årene. Mens over halvparten av studentene visste om de strafferettslige konsekvensene av å bli tatt for bruk av ulovlig programvare for to år siden, er det under 40 prosent som vet om det i dag. Det er skuffende at ikke utdanningsinstitusjonene tar denne problemstillingen alvorlig, sier Hanoa.

Ifølge BSA's egne tall, kommer Norge dårligere ut enn nabolandene. Piratkopieringsraten ligger på 29 prosent her i landet, mens den ligger på henholdsvis 26 og 25 prosent i Sverige og Danmark.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.