BREDBÅND

Ni måneder og to mil med fiber har gitt bredbånd til 22 boliger

For å hindre fraflytting og sikre skolegang, jobb, helse og trygghet for innbyggerne, trengs skikkelig bredbånd, mener Halden kommune.

Offentlig finansiering er helt nødvendig, sier leder for digitalisering og innovasjon i Halden kommune Øyvind Grandahl.
Offentlig finansiering er helt nødvendig, sier leder for digitalisering og innovasjon i Halden kommune Øyvind Grandahl. Foto: Henrik D. Meyer, Halden kommune
26. aug. 2022 - 07:48

− Her i Enningdalen har vi lagt to mil med fiberkabel både i lufta og i bakken. Å legge fiber i jordbruksområder som dette er utfordrende fordi det er mye å ta hensyn til – for eksempel dyr, korn og tresking, sier administrerende direktør i GP-Gruppen, Øystein Falch.

GP Nett Halden har gjennomført første fase av fiberutbyggingen til innbyggerne i landbruksdistriktet Enningdalen, nær svenskegrensa i Halden kommune.

Det melder Halden kommune på egne nettsider.

Ni måneder, to mil med fiberkabel, og 22 boliger. Det er de harde tallene som skal gi innbyggerne i landbruks-samfunnet tilgang til «det moderne digitale samfunn».

Nå fortsetter arbeidet i fase to, og kommunen lover bredbånd til «de fleste» husstander i Enningdalen og Skauskroken.

Unngå fraflytting

− Skal man unngå fraflytting, er det viktig at innbyggere i distriktene får de samme mulighetene som folk i byene, skriver kommunen.

Når ikke bare jobben, men også skolen, hjemmetjenesten og legebesøket er avhengig av god nettforbindelse, blir de små kommunene mer avhengig av skikkelig nett.

− Helse og trygghet er bare en av mange grunner til at folk i hele landet trenger tilgang på bredbånd. I tillegg vet vi at både utdanning og et moderne næringsliv er helt avhengig av dette. Skal vi som lokalsamfunn få full utnyttelse av digitaliseringen, må vi sikre at alle våre innbyggere kan ta del i dette. Offentlig finansiering er helt avgjørende for å få til det, sier leder for digitalisering og innovasjon Øyvind Grandahl i Halden kommune.

Finansiert med bredbåndsmidler

Distriktene rundt Halden by er typisk for mye av Norge mener kommunen, med god plass til ganske få mennesker.

− Skal man få til fiberutbygging et sted som dette, er man avhengig av at det finnes offentlig finansiering tilgjengelig, sier Grandahl.

Det er Halden kommune som har gitt oppdraget til GP Nett, og Viken fylkeskommune har finansiert prosjektet med bredbåndsmidler.

− Det er offentlig finansiert utbygging som dette som må til, for å gi alle i Norge de samme digitale mulighetene til jobb, skole og trygghet, skriver kommunen.

Grandahl skryter også av GP Nett Halden

− I tillegg har vi hatt en entreprenør som har strukket seg langt og innbyggere som har bidratt der de kan. Det er et samspill som har vært avgjørende for å få til dette, sier Grandahl.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.