Nigeria bestiller en million sveive-PCer

Nicholas Negropontes drøm om datamaskiner til verdens fattige tar form. Nå har Nigeria bestilt en million maskiner.

Nicholas Negropontes drøm om datamaskiner til verdens fattige tar form. Nå har Nigeria bestilt en million maskiner.

One laptop per child kalles prosjektet som skal lage en meget enkel bærbar PC til 100 dollar. Maskinene har blant annet et sveiv for å sikre drift der det ikke er strøm og lagrer alt i flash-minne i stedet for en harddisk.

Maskinen er heller ikke størrelsesmessig noen fullblåst PC - hendene på bildet tilhører et barn og viser at maskinen blir som en stor lomme-enhet.

Stor-skalaproduksjonen har ikke startet enda, men nå kan prosjektet, ledet av Nicholas Negroponte og MIT, notere sin første store bestilling. Hans "One laptop per child"-organisasjon forhandler direkte med myndighetene i en rekke land og nå hevder Nigeria-avisen Vanguard at Nigeria har bestilt en million maskiner.

Det skal ha vært presidenten Olusegun Obasanjo som personlig har involvert seg i prosjektet og sikret at Nigera nå kommer tidlig i leveransekøen når produksjonen starter.

Det er Negropontes Afrika og Midt-Østen-sjef for, Khaled Hassounah, som røper bestillingen. Han forteller i følge denne artikkelen i Vanguard at de første 100-dollars maskinene vil bli levert i første kvartal til neste år.

I følge Hassounah vil man i første omgang ikke få ned prisen i 100 dollar, prisen ligger nå på 140 dollar.

"One laptop per child" er i forhandlinger med myndighetene i en rekke andre land, blant annet Kina, India, Brazil, Argentina, Egypt og Thailand.

Her kan du lese mer om prosjektet og se flere bilder den superbillige maskinen.

Til toppen