Nigeria-svindlere tatt

Sør-afrikansk politi har tatt svindlere som har operert såkalte Nigeria-svindel. Svindlerne har prøvd å lure tusenvis av nettbrukere vi e-post som lover millionfortjeneste.

Sør-afrikansk politi har tatt svindlere som har operert såkalte Nigeria-svindel. Svindlerne har prøvd å lure tusenvis av nettbrukere vi e-post som lover millionfortjeneste.

Nigeria-svindlerne herjer på nettet, og nå har politiet i Sør-Afrika arrestert seks personer som skal ha deltatt i såkalt 419-svindel.
Det skriver britiske ZDNet. Det hevdes at britisk politi var involvert i arrestasjonene, uten at dette er blitt bekreftet.

Slike svindlere lokker mottagerne med store pengesummer som betaling for å stille sin bankkonto til rådighet for overføring av penger som av en eller annen grunn må smugles ut av lokale banker. En skulle kanskje tro at folk flest ikke lot seg lure av slike fantastiske tilbud, men den gang ei. Ifølge spesialetterforsker Leif Alvær blir flere og flere nordmenn lurt av slike svindelbrev, og en forretningsmann tapte 30 millioner på et slikt prosjekt...

De seks arresterte er fra Nigera, Kamerun og Sør-Afrika, og politiet beslagla samtidig store mengder narkotika, datautstyr og falske identifikasjonspapirer. Svindelen kalles forskuddssvindel, da offeret lures til å betale ut summer på tusenvis av kroner for å tilrettelegge for operasjonen som skal gjøre dem til multimillionærer. Den kalles også gjerne 419-svindel, etter den aktuelle paragrafen i nigeriansk lov.

Les også:


Arrestasjonene betraktes som et gjennombrudd i forhold til å signalisere at det internasjonale samfunn ikke vil godta denne typen lureri.


Den norske forretningsmannen Kjetil Moe møtte nigerianske svindlere i Sør-Afrika, og forsvant høsten 1999. Moe ble drept. FrP-kjendis Henning Holstad havnet i trøbbel da han skulle tjene penger på en diamant-handel i Togo, noe som også ble betraktet som et typisk eksempel på denne typen svindel, ifølge Dagbladet.

Det norske sikkerhetsselskapet Sikkerhetstjeneste har lagt ut en rekke eksempler på slike svindelbrev.

De har også en hel del informasjon om denslags virksomhet, og har i flere tilfeller måttet reise til Afrika for å hente ut personer som har blitt fanget i svindlernes klør. Den nigerianske regjeringen har etter hvert skjønrt at svindelen er et stort problem for landets troverdighet, og ifølge Nigerian Business Info skal det opprettes en egen domstol som skal straffe disse svindlerne hardt og fort.

Til toppen