BEDRIFTSTEKNOLOGI

NIKAS: Datasjekk på sikkerhet

Rosing-kandidaten NIKAS utvikler datasystemer som sjekker sikkerheten i norske bedrifter.

Liv T. Mytting
26. jan. 1998 - 08:59

NIKAS - Norsk internkontroll og kvalitetssikring AS - er en fagbedrift for HMS, det vil si helse, miljø og sikkerhet. Bedriften driver omfattende kursvirksomhet innen sikkerhet, for eksempel brannvern, og de har utviklet et eget datasystem som sikrer at bedriftene følger lovverket som gjelder på dette området.

- I Norge ligger vi langt fremme når det gjelder lover og forskrifter for helse, miljø og sikkerhet, forteller IT leder Frank Huth til digi.no. - Dette er også en trend som blir sterkere internasjonalt, selv om regelverket her ikke er lovfestet, sier han.

Fra starten av siktet bedriften seg inn mot industrirettede bedrifter og bygg- og anleggsbransjen. Etterhvert har de fått kunder innenfor alle bransjer, også kontorbedrifter. - Det er her vår utfordring ligger fremover, sier Huth. Regelverket er forholdsvis mer komplisert for industribedrifter enn rene kontorbedrifter, derfor skal de nå arbeide for å differensiere produktet mot kundenes behov. På denne måten blir selve programmet langt mindre omfattende for bedrifter som ikke omfattes av alle sikkerhetsreglene som for eksempel et oljeselskap må ta hensyn til.

Selskapet ble stiftet i 1993 av Jarle Hellum, Bjørn Hellum og Frank Nilsen. På eiersiden hadde de blant annet Storebrand. I dag har firmaet et nært samarbeid med Storebrand på kurssiden, samt at fagavdelingen i Storebrand bidrar med mye hjelp og bistand på analysearbeidet.

NIKAS har i dag åtte ansatte, men øker til tolv innen en måned. Dette skjer for å styrke salgssiden i bedriften. - Det nye styringssystemet er i disse dager klart for markedet, og da starter også markedsføringen, sier Huth. NIKAS vil fremover også inngå samarbeid med andre bedrifter, samt satse mer på eksportmarkedet.

- Vi ligger langt fremme i Norge når det gjelder å tenke sikkerhet, sier Huth - Oljeutvinningen i Nordsjøen må ta mye av æren for dette. Det betyr også at vårt program har muligheter internasjonalt. Firmaet er i kontakt med Norges Eksportråd om eksport videre ut på internasjonale markeder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.