BEDRIFTSTEKNOLOGI

NIKAS: Java-basert sikkerhetsapplikasjon

Firmaet NIKAS bruker ny teknologi når de nå finpusser sitt nyeste sikkerhetssystem, som også er kandidat til Rosing-prisen i kreativitet.

Liv T. Mytting
26. jan. 1998 - 09:00

Oslo-firmaet NIKAS har utviklet et administrativt styringssystem for HMS, som står for helse, miljø og sikkerhet. Programmet kartlegger bedriftenes behov for sikkerhetsinstallasjoner og sjekker at firmaet oppfyller kravene i forhold til gjeldende lover og regler.

NIKAS har fra før utviklet et program som kartlegger regelverket. Dette har solgt 1500 installasjoner i Norge.

- Vi fikk raskt tilbakemelding fra kundene om at det fantes behov for et mer omfattende program som kan hjelpe til i oppbygningen av sikkerhetsrutinene, samt foreta risikoanalyse og ha oversikt over all tilgjengelig informasjon, forteller IT sjef Frank Huth til digi.no. Programmet finpusses i disse dager og vil lanseres om en måned, selv om det også etter dette vil utvikles kontinuerlig. Enkelte installasjoner er allerede oppe og går i noen bedrifter. Utvikingen startet i november 1996, og underveis har utviklingen foregått i nært samarbeid med fagavdelingen i Storebrand.

Programmet loser bedriften gjennom en prosess i fire trinn. Først skal det bygge opp systemet for HMS for kunden. Dette gjøres ved å kartlegge alt nødvendig regelverk og kunden må svare på en mengde spørsmål. På denne måten får programmet selektert ut de reglene som er nødvendige. Deretter lager programmet en risikoanalyse og utarbeider en risikoprofil, samt lagrer all informasjon som er registrert.

- Dette gjøres i en sammenhengende prosess slik at programmet ikke stopper opp for kunden, forteller Huth.

NIKAS har utviklet løsningen i Java. Programmet er laget i en tre lags struktur, hvor nettleseren er kundens brukergrensesnitt. Klienten kjøres mot en åpen databasestruktur som kan knyttes opp mot hvilken som helst database.

- På denne måten åpner vi opp for å knytte utrolige mengder informasjon inn mot systemet, forteller Huth. - Ved å bruke Internett blir det enkelt å for eksempel lenke rett fra programmene og inn på vår hjemmeside, hvor det kan ligge utfyllende informasjon. Nettet vil også åpne opp for ny tankegang for blant annet opplæring.

Huth mener de har utviklet et program med mange muligheter for videreutvikling fremover.

- Om ett til halvannet år vil vi begynne å se en del interessante muligheter, foreløpig er vi litt tidlig ute med ny teknologi, sier han. Norge er generelt langt fremme internasjonalt i utarbeidelse av regler for helse, miljø og sikkerhet, blant annet på grunn av oljevirksomheten i Nordsjøen. Huth tror dette vil gi NIKAS fordeler på et internasjonalt marked, siden programmet lett kan tilpasses til aktuelle bransjer.

Siden programmet er utviklet i Java, er det også greit å distribuere. Det kreves kun installasjon på tjeneren for å gjøre programmet tilgjengelig til alle klienter med nettleser. NIKAS reiser selv ut til kundene og foretar selve installasjonen, siden denne krever en viss kompetanse. Dersom kunden allerede er tilknyttet Internett, er kostnadene ved å installere en nettverksutgave 22.500 kroner. En enbrukerversjon koster omkring 15.000 kroner, mens en enklere versjon ligger på omkring 7000 kroner. I tillegg kan kundene abonnere på oppgradering av regelverket, samt få de siste versjonene av programmet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.