Nintendo taper penger for første gang på 40 år

For første gang siden Nitendo ble børsnotert i 1962, leverer selskapet røde tall i et halvårsregnskap.

For første gang siden Nitendo ble børsnotert i 1962, leverer selskapet røde tall i et halvårsregnskap.

Ifølge Associated Press meldte Nintendo om et underskudd på 2,89 milliarder yen i første halvdel av selskapets regnskapsår. Dette skal være første gang selskapet taper penger siden det ble børsnotert i 1962.

Årsaken skal være sviktende salg av spillkonsollen GameCube og dårligere utenlandske resultater på grunn av valutasvingninger, særlig som følge av svekket dollarkurs.

I samme periode i fjor hadde selskapet et overskudd på 19 milliarder yen. Omsetningen var likevel 1,6 prosent høyere denne perioden i år enn i den samme perioden i fjor.

Selskapet solgte i første halvår 890.000 GameCube-enheter, mot 2,88 millioner ett år tidligere. Men salget av Game Boy øker kraftig, fra 5,78 millioner i første halvdel av fjoråret til 8,34 millioner enheter i samme periode i år. Totalt skal det være solgt mer enn 42 millioner Game Boy-enheter.

Nintendo har hatt et halvt års produksjonsstopp for GameCube, men skal nå ha startet produksjonen igjen etter at lagrene begynte å tømmes, trolig først og fremst på grunn av kraftige priskutt.

Også salget av spill til Game Boy har økt, fra 21,4 millioner til 29,9 millioner i henholdsvis første halvdel av 2002 og første halvdel av 2003. De tilsvarende tallene for spill til GameCube var 20 millioner og 14,5 millioner, en kraftig nedgang.

Eiji Maeda, analytiker ved Daiwa Institute of Research i Tokyo, sier til Associated Press at håpet for Nintendo ligger i etterfølgeren til GameCube. Denne ventes å komme på markedet i 2005 eller 2006, omtrent samtidig som Sony og Microsoft ventes å slippe nye utgaver av henholdsvis PlayStation og Xbox.

- Nintendo kan ikke håpe på å rive til seg markedsandeler fra PlayStation 2, men Nintedo tjener likevel penger på spillvirksomheten, sier Maeda.

Nintendo, som opprinnelig produserte spillkort, har tidligere sagt at det også vil begynne å produsere leketøylignende spill og maskiner som henvender seg til et annet publikum enn PlayStation 2.

Ifølge Associated Press er det i alt solgt 10,5 millioner GameCube-maskiner. Antallet solgt Xbox-maskiner fra Microsoft skal være 9,4 millioner, mens Sony leder suverent med 62,6 millioner PlayStation 2-enheter.

Til toppen