JUSS OG SAMFUNN

NITO slakter datalagring

- Et Donald Duck-direktiv, sier talsmann.

9. apr. 2010 - 11:31

Heller ikke NITO (Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon) er glad i Datalagringsdirektivet.

I en pressemelding som organisasjonen har sendt ut i dag sier president Marit Stykket:

- Problemet er at gjennomføring av direktivet vil innebære at det vil registreres og lagres mange, i utgangspunktet trivielle opplysninger, om brukere og deres kommunikasjonsmønstre når det gjelder telefoni og nettbruk. Konsekvensen av gjennomføring av datalagringsdirektivet vil være at store mengder med informasjon om de aller fleste borgere lagres, uten at det vil være bruk for den.

NITO mener også at det er stor sannsynlighet for at de kriminelle man søker å avdekke gjennom lagringsplikten vil benytte kommunikasjonskanaler som ikke omfattes av direktivet.

NITO stiller dermed spørsmålet om det det i de thele tatt er mulig å oppnå hensikten med lagringsplikten slik forslaget nå er utformet.

NITOs informasjonsrådgiver Johannes Fjose Berg går enda lenger. Han sammenligner direktivet med en Donald Duck-situasjon, der B-gjengen bare gjør ting litt annerledes dersom myndighetene i Andeby kommer med et pålegg.

- Direktivet er fullt av hull. Det omfatter for eksempel ikke Gmail og MSN Messenger. Dermed kan kriminelle så å si bare skifte kanal for å unngå å bli fanget opp, sier Fjose til digi.no.

Han mener direktivet primært rammer lovlydige borgere og dumme kriminelle, mens de smarte lovbryterne går fri.

NITO er med sine 64 000 medlemmer Norges største fagforening for teknisk personell med høyere utdanning. Blant medlemmene er både ingeniører, bioingeniører, sivilingeniører og andre høyt kvalifiserte arbeidstagere innen nær sagt alle felt i samfunnet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.