BEDRIFTSTEKNOLOGI

NIX kan bli strømløs i natt

En strømstans natt til tirsdag vil kunne redusere kapasiteten på all Internett-trafikk mellom norske Internett-leverandører.

Frode Eriksen
9. aug. 1999 - 14:56

Det er Viken Energinett som varsler strømstansen, som blant annet gjelder nettstasjonen som gir strøm til NIX, eller landets eneste samtrafikkpunkt for Internett. Via NIX rutes trafikken mellom de ulike Internett-leverandørene.

digi.no beskrev dugnadsarbeidet som ligger bak NIX i forbindelse nominasjonen til digi.no-prisen som ble delt ut i desember i fjor (se peker til sak nedenfor). NIX-folkene på Universitetets senter for informasjonsteknologi, USIT, ved Universitetet i Oslo tapte prisen til fordel for det etter hvert så berømte FAST Search & Transfer, men er likevel en svært viktig del av Internett i Norge.

Fysisk sett er samtrafikkpunktet beskjedent, en Cisco-svitsj av typen Catalyst 5000. Men NIX er likevel viktig, for uten den vil du bare kunne surfe til utlandet og internt i din ISP's eget nett.

Seksjonssjef i USIT, Lars Oftedal, sier til digi.no, at det ikke er sikkert at NIX blir strømløs noe som bare vil skje dersom strømstansen varer mer enn én time. Da tar reservestrømmen slutt, og noen annen nødstrømløsning finnes ikke.

Om NIX blir strømløs, rutes trafikken via en backup-løsning i Sverige, DGIX. Da vil brukerne kunne oppleve tregere trafikk, men samtidig har de fleste nettleverandørene ekstra god kapasitet nettopp om natta.

Oftedal sier at NIX har vært nede én gang siden etableringen i 1993. Det var en natt i fjor høst da det meste av Oslo Vest var strømløs i to timer. Da holdt nødstrømforsyningen i 40 minutter.

Strømmen vil ifølge Viken Energinett tas ned ved midnatt og være tilbake senest kl 0300, natt til 10. august.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.