USB-C

Nkom følger opp EU-forslag om felles lader: – Et miljøvennlig tiltak vi ønsker velkommen

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) deltar i ekspertgruppe som følger opp forslaget om å innføre USB-C som felles ladestandard.

Det vil ta omtrent to og et halvt år før en ny felles ladestandard kan tre i kraft.
Det vil ta omtrent to og et halvt år før en ny felles ladestandard kan tre i kraft. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) deltar i ekspertgruppe som følger opp forslaget om å innføre USB-C som felles ladestandard.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Sist uke ble det kjent at EU-kommisjonen foreslår å innføre en felles ladestandard for elektronikk.

Dersom EU-kommisjonen får det som den vil, skal USB-C-ladere bli standard for alle nye mobiltelefoner, nettbrett, digitalkameraer, hodetelefoner, bærbare høyttalere og håndholdte videospillkonsoller.

Dette er samme typen lader som i dag brukes til Android-telefoner.

Det er særlig Apple som har vært motstandere av en felles standard for ladere. De mener det vil stanse innovasjon og bidra til forsøpling.

Tusen tonn avfall

Forslaget innebærer endringer i radioutstyrsdirektivet, og fra norsk side følges det opp av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) gjennom deltakelse i EU-kommisjonens ekspertgruppe om dette direktivet.

Les også

Kommisjonen foreslår også at ladere ikke lenger skal selges sammen med mobiltelefon eller andre produkter. Dette vil ifølge Nkom være en fordel for forbrukerne og redusere miljøavtrykket knyttet til produksjon og avfall og dermed støtte de miljøvennlige og digitale løsningene som EU jobber med på flere områder.

– Dette er et miljøvennlig tiltak som vi i Nkom ønsker velkommen. Det er både nyttig og økonomisk for brukerne og kan redusere mengden elektronisk avfall med nærmere tusen tonn årlig, sier seksjonssjef Tor Bringsverd i Nkom i en nyhetsmelding.

Kommisjonen vil dessuten sørge for at produsentene ikke kan lage produkter som lades langsommere med ladere som er laget av en annen produsent.

Produsentene får kravene

Forslaget må nå gjennom EU-parlamentet og medlemslandene i EUs ministerråd. Denne prosessen vil ta minst et halvt år, og dersom forslaget blir vedtatt, vil reglene tre i kraft etter to år. Kravene vil rette seg mot produsenter av utstyr.

Les også

For å nå målet om en felles lader, er det nødvendig med full interoperabilitet på begge sider av kabelen, det vil si i både den elektroniske enheten og den eksterne strømforsyningen.

I den elektroniske enheten vil dette bli oppnådd med forslaget fra EU. Interoperabiliteten til selve laderen vil bli behandlet ved gjennomgang av Kommisjonens økodesignforordning. EU varsler at dette vil skje senere i år, skriver Nkom.

Reduserte antallet i 2009

Historisk sett har mobiltelefoner og andre små elektroniske bærbare enheter kun vært kompatible med spesifikke ladere. Dette har skapt ulemper for forbrukerne og for miljøet gjennom en unødvendig stor mengde elektronisk avfall, skriver Nkom.

En avtale mellom EU-kommisjonen og de store mobiltelefonprodusentene fra 2009 har bidratt til å redusere antallet ladeløsninger på markedet. Man har imidlertid ikke kommet helt i mål, og EU-kommisjonen har gjennom en utredning sett på mulige løsninger for å sette krav til en felles ladeløsning. De legger nå frem forslag til en forbedret regulering.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen