FORBRUKERTEKNOLOGI

NMT bytter navn til Ice og åpner 3G-nett

Nordisk Mobiltelefon lanserer mobil bredbånd under navnet "Ice". Snart kommer også telefoni.

20. juni 2006 - 09:36

Som varslet i går, åpnet Nordisk Mobiltelefon sitt nye norske 3G-nett i dag morges etter en lengre prøveperiode. Selskapet har overtatt de gamle NMT-frekvensene og tilbyr i første omgang trådløst bredbånd med den amerikanske 3G-teknologien CDMA.

Etterhvert skal selskapet også tilby telefoni, som teleselskapet skal markedsføre seg som "Ice", noe som står for "I communicate everywhere".

Ice tilbyr to abonnementer: Det billigste har et trådløst datamodem som kobles til PCen og gir en hastighet på 300-2400 kilobits i sekundet, altså langt mer enn Telenor og Netcoms 3G-nett. I tillegg tilbyr Ice et modem med innebygget WLAN-basestasjon, noe som gjør at flere bruker kan benytte linjen samtidig.

Fordi flere brukere vil belaste Ice-nettet mer, er de to abonnementene priset litt forskjellig: Standard-abonnementet koster 399 kroner i måneden og flerbruker-abonnementet koster 449. Utstyret koster henholdsvis 995 og 1995 kroner.

Men det er ikke fri surfing: I abonnementene ligger den en begresning på 1 og 2 GB nedlastning i måneden. Ice operere ikke med bindingstid.

Dekningen blir også bedre enn hva Telenor og Netcom tilbyr.

- I dag dekker vi nær 80 prosent av områdene hvor folk bor, når nettet er ferdig utbygget i løpet av 2007 vil vi dekke nær hele Norges landareal, lover Nils Petter Tetlie, Ice Norge-sjef.

CDMA gir en mye større rekkevidde og båndbredde enn WCDMA-teknikken Europa valgte som sin 3G-standard, men den har en nedside: Datamodemene og mobilene man kjøper kan i utgangspunktet ikke brukes i Telenor og Netcoms nett, selv om det er lovet kombinasjonstelefoner.

På de nyåpnede nettsidene til Ice lanserer selskapet også sine planer fremover.

Under "Kommende tjenester" lover selskapet "Fasttelefonierstatning". Der skriver Ice at de i løpet av året kommer med "et meget prisgunstig alternativ til fasttelefoni som kan benyttes overalt der vi har dekning. Noe fast telefonabonnement er ikke nødvendig og det er enkelt å ta med seg telefonen. Lansering beregnes å skje i løpet av 2006."

Men det er ikke vanlig mobiltelefoni - det kommer først i 2007, skriver selskapet. Det må derfor være en slags IP-telefoniløsning Ice skal lansere senere i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.