No more Mr Nice Guy!

Litt online-trøst til deg som allerede har gitt opp de gode forsettene - eller som drømmer om å gjøre det...

Litt online-trøst til deg som allerede har gitt opp de gode forsettene - eller som drømmer om å gjøre det...

Januar er liksom sånn en "prektig" måned! Alle ukebladene utgir slanke-spesialer, nikotinplaster selger som varmt hvetebrød og helsestudioene har gode dager. Alt for at vi for en stakket stund skal føle oss som de menneskene vi synes at vi burde bli.

Det hele er akk så fåfengt, synes nå jeg!

For det første så misliker jeg "tvangs-prektighet" av alle slag - aller verst blir det når det til og med er en selv som tvinger. For det andre er det noe så grunnleggende livs-fiendtlig ved å nekte seg livets mange nytelser. Og for det tredje så virker det ikke heller.

For det finnes faktisk et godt gammelt ordtak om at man ikke kan endre leopardens flekker. Er du glad i god mat og godt drikke, så kommer du til å fortsette å ha denne "lasten", selv om du kanskje klarer å tvinge deg til å sulte en januaruke eller to. Og er du i bunn og grunn en sofa-potet, så skal det mer til enn å betale månedskortet på SATS før du får en helt ny livsstil.

Men heldigvis er det ikke nødvendig heller. For tro det eller ei, men du blir faktisk ikke automatisk lykkeligere av å ha mindre fett og mer muskler. Derimot blir du faktisk ganske mye surere av stadig å nekte deg noe du har lyst på.

Min gamle mentor, lederopplærings-guru Randi Bråten Noyes, har et "ordspråk" som er noe av det smarteste jeg noen gang har hørt. Det lyder, kort og greit: "Du er deg, og det er nok!"

Med andre ord: Det som gjør at andre liker deg, kanskje til og med elsker deg, har vanligvis fint lite med kroppsvekt, formkurve eller røykevaner å gjøre. Og det som gjør at du liker deg selv, bør helst stikke litt dypere enn til Body Mass Index'en.

Derfor lever jeg personlig fortsatt etter mitt aller siste nyttårsforsett, som jeg hadde sånn circa 1985: Å slutte med nyttårsforsetter. For faktisk blir jeg ikke verken vakrere eller lykkeligere av dem - jeg får bare mer dårlig samvittighet. Så jeg går jeg inn i det nye årtusen på samme måten som jeg gikk ut av det gamle: Som en makelig anlagt, overvektig hedonist, med klare svakheter for både nikotin, alkohol og det motsatte kjønn.

Ikke har jeg noen planer om å endre kurs heller.

I stedet koser jeg meg med noen helt ikke-prektige nettsteder, som jeg gjerne anbefaler andre som har fått nok av å prøve å være noe annet enn man er:
Epicurious må vel sies å være mat-nettstedet fremfor noe. Finner du ikke oppskriften her, eksisterer den antakelig ikke i den engelskspråklige verden.


Røyker du, eller liker du at andre gjør det, bør du klikke innom Hollywood Glamour. - Det er riktignok ganske sterke overtoner av røykings-fetisjisme (ja, det finnes!) her, men det er langt fra noen porno-site.

Er du vin-entusiast, bør du avlegge Into Wine et besøk eller hvis du som meg foretrekker en god whisky, så kikk på The Malt Whisky File.

For de mer kjødelige laster, synes jeg Iniquity Incorporated er et lekkert og sanselig nettsted.

Det skulle vel være nettsteder for en hver smak - og (nesten) et hvert nyttårsforsett. En liten erstatning for deg som velger å holde fast på forsettene - eller til inspirasjon for deg som alt har valgt å la dem fare.


P.S.
Nina Furu påpeker at røyking er helseskadelig, og ønsker absolutt ikke å oppfordre til røyking. Likeledes er hun klar over at misbruk av alkohol er et stort samfunnsproblem som må tas på alvor - men ønsker å poengtere at det er forskjell på bruk og misbruk. For ordens skyld minner hun også om at mosjon er godt for kroppen, men alt med måte...
D.S.

Til toppen