BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nobelpris for ny generasjons IT

Basisforskning innen måling og kontroll av skjøre kvantetilstander.

Forskningen til Serge Haroche og David Wineland baner vei for å erstatte dagens halvlederbaserte datamaskinteknologi med superraske datamaskiner som utnytter partiklers kvantemekaniske egenskaper.
Forskningen til Serge Haroche og David Wineland baner vei for å erstatte dagens halvlederbaserte datamaskinteknologi med superraske datamaskiner som utnytter partiklers kvantemekaniske egenskaper.
10. okt. 2012 - 15:31

Årets nobelpris i fysikk er tildelt to forskere innen kvanteoptikk, meldes det på Nobelprize.org.

Serge Haroche er fransk statsborger, født i 1944. Han arbeider ved Collège de France og Ecole Normale Supérieure i Paris.

David J. Wineland er amerikansk statsborger, født i 1944. Han tilhører både National Institute of Standards and Technology (NIST) og University of Colorado, Boulder, i USA.

De får prisen for å ha utviklet hver sine «eksperimentelle metoder innen måling og manipulering av individuelle kvantesystemer». Deres respektive metoder viser at det i motsetning til det man tidligere har antatt, er mulig å måle og manipulere individuelle partikler uten å ødelegge dem eller gjøre dem ugjenkjennelige.

Det er en gammel erkjennelse innen fysikken at observasjon forstyrrer det man observerer. Den vanlige metoden ved å isolere det man skal observere fra dens omgivelser, virker ikke på kvantenivå: Partiklene mister sine merkelige kvanteegenskaper straks de utsettes for omverden. Kvantefenomener kan følgelig ikke observeres direkte.

Hver for seg har Haroche og Wineland utviklet metoder som gjør det mulig å måle og kontrollere svært skjøre kvantetilstander. Metodene lar dem observere, styre og telle partikler.

Metodene til Wineland går ut på å fange elektrisk ladede atomer og styre og måle dem ved hjelp av fotoner. Haroche på sin side fanger fotoner, som måles og styres ved hjelp av atomer.

Begge hylles for å ha bidratt til eksperimentelle metoder som kan fremme arbeidet med å utvikle ultraraske datamaskiner basert på kvantfysikk. Nobelkomiteen mener slike datamaskiner kan gi like store endringer i dagliglivet som den klassiske datamaskinen gjorde på 1900-tallet.

Forskningen til Haroche og Wineland har også lagt grunnlaget for å bygge en ny type klokker, hundre ganger så presise som dagens cesium-klokker. Dette arbeidet kan føre til en ny standard for tidsmåling, heter det.

Prisen på 8 millioner svenske kroner deles likt mellom prisvinnerne.

Nobelkomiteen har lagt ut to mer detaljerte redegjørelser for forskningen til Haroch og Wineland, en beregnet på forskere, og en rettet mot et bredere publikum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.