JUSS OG SAMFUNN

Nobelpris til kalkulatoroppfinner

Årets vinnere har bidratt med satelittkommunikasjon, mobiltelefoni, strekkodelesere og lommekalkulatorer. Svenska Akademien hedrer IT-grunnleggere.

Ole-Andreas Krohn
10. okt. 2000 - 13:12

Svenska Akademien har i dag utpekt årets vinnere av Nobelprisen for fysikk.

Prisen blir i år tredelt og går denne gang til personer som har vært med på å legge grunnlaget for dagens moderne IT-teknologi.

Russiske Zhores I. Alferov og tyskfødte, men nå amerikanske, Herbert Krömer deler den ene halvdelen av prisen på totalt 1,3 millioner dollar.

De to prisvinnerne fra A.F. Ioffe fysisk-teknisk Institut i St.Petersburg og University of California Santa Barbara får prisen for utviklingen av teknologi som i dag brukes innen satelitt-kommunikasjon, mobiltelefoni og strekkodelesere.

Den andre halvdelen av prisen går til Jack Kilby ved Texas Instruments i Texas. Kilby får prisen for sin deltagelse i arbeidet med å finne opp og utvikle integrerte kretser, samt sin rolle som medoppfinner av lommekalkulatoren.

-Gjennom deres oppdagelser har årets prisvinner lagt et solid grunnlag for utviklingen av den moderne informasjonsteknologien, heter det begrunnelsen fra Svenska Akademien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.