Nødhjelp dersom naboens PC streiker

Selv kan du helt sikker alt. Her er nødhjelpsguiden du kan gi til alle som vil ha PC-hjelp av deg:

Nødhjelp dersom naboens PC streiker

Selv kan du helt sikker alt. Her er nødhjelpsguiden du kan gi til alle som vil ha PC-hjelp av deg:

Personlige datamaskiner er ikke som annen elektronikk du har i huset. Med mindre du er usedvanlig heldig eller dyktig, ender du opp med at den etter en tid slutter å fungere som forventet. Dette kan ha mange årsaker, men i motsetning til vaskemaskinen og tv-en er det sjelden maskinvaren som går i stykker først.

Fordi ikke alle er har rukket å bli PC-spesialister ennå — og de fleste vil nok heller aldri bli det, er det stor etterspørsel etter venner og bekjente som kan fikse PC-en. I motsetning til når vaskemaskiner og TV-er slår seg vrange, er det bare unntaksvis at man innkaller profesjonell hjelp når noe skjærer seg med en PC.

Problemet for mange med en viss erfaring i å løse PC-problemer, er at de lett blir overarbeidet på fritiden. Ryktene om at en med PC-kunnskaper bor i nabolaget, sprer seg som ild i tørt gress. Dessverre er det ikke alltid så lett å si nei.

Man kan gjerne dele PC-brukere inn i tre grupper. Den ene er erfarne brukere som gjør det meste og stort sett vet hva de gjør. Disse brukerne opplever sjelden problemer med PC-en, og gjør det de, greier de å løse problemene selv.

Medlemmene av en annen gruppe bruker PC-en til noen få og konkrete oppgaver. Disse brukerne forsøker svært sjelden å utforske PC-ens muligheter, og gjør dermed heller ikke så mye galt. Men skulle det først skje noe galt, vil de alltid trenge hjelp til å komme videre.

Den tredje gruppen er den som opplever mest problemer. Dette er de overmodige brukerne, som utforsker mulighetene uten å ane stort om hva konsekvensene kan være. Men denne gruppen er heller ikke redde for å forsøke å rette opp problemene selv, bare de har en anelse om hvor de skal starte.

Og da er vi framme ved målet ved denne artikkelen — en førstehjelpsguide som du som erfaren PC-bruker kan gi til naboen eller vennen som har dummet seg ut.

”Gå forsiktig gjennom denne, og så kan du ringe meg”, kan spare deg mye arbeid på kveldstid som det ellers er vanskelig å si nei til. Vi forutsetter dog at denne bekjente benytter Windows, i første rekke Windows XP.

1: Er alt koblet til?

Det første som kan gå galt med en PC er rent fysiske ting. Sjekk strømkabelen, både at den står i og at eventuelle brytere er skrudd på. Hvis du ikke får liv i maskinen, bør du prøve om strømkabelen leder strøm ved å koble den til skjermen. Sjekk også at andre enheter på baksiden er koblet riktig inn og at pluggene er helt inne.

Har du en bærbar, må du eventuelt måle at du får strøm fra strømforsyningen hvis maskinen er død. Prøv å dytte batteriet helt inn.

Hjelper ikke tipsene over, kan en sannsynlig årsak med en stasjonær maskin være ødelagt strømforsyning. Denne kan normalt byttes uten store vansker. En ny koster fra 200-300 kroner, avhengig av blant annet utgangseffekt og kvalitet.

Noe av det verste som kan skje en PC er derimot lynnedslag – da kan hele elektronikken være ødelagt. Et overspenningsvern kan være en god investering før slikt skjer.

2: BIOS –hvordan kommer jeg inn i BIOS og hva skal jeg se etter?

Det første som skjer når du starter PC-en er at maskinen henter informasjon fra BIOS, en liten programvarebit som er lagret i en spesiell minnekrets på hovedkortet. For å komme inn i BIOS må du trykke på en tastaturknapp rett etter oppstart. Men hvilken det er, opplyses i blant på et av de første skjermbildene når PC-en startes opp. Vises det ikke, må du enten finne det i manualen, eventuelt prøve deg – det er som regel en av funksjonsknappene (F1, F2...) eller "Delete"-tasten.

En av tingene du kan sjekke i BIOS er harddiskhavarier. Fungerer ikke elektronikken i harddisken lenger, vil den ikke vises i oversikten over lagringsenheter som finnes i BIOS-verktøyet. Du finner den gjerne ved å se etter Standard CMOS Features, Drive Configuration eller lignende, men dette varierer en del, avhengig av hvem som har levert BIOS-en.

De fleste moderne PC-er benytter harddisker av typen SATA, mens eldre PC-er benytter gjerne en ATA/IDE-harddisker. Sistnevnte er noe vanskeligere å få til å fungere. Bildet nedenfor viser et skjermbilde fra BIOS på en PC hvor to SATA-harddisker og en ATA-basert DVD-stasjon er koblet til.

3: Windows starter ikke

Står det en plate i CD/DVD-stasjonen? Det enkleste er å sjekke at det ikke forsøker å starte opp fra en CD eller DVD som har blitt stående igjen i maskinen. Ofte kan maskinen være satt opp til å forsøke å starte opp fra slike plater først. Ta i så fall ut platen og start maskinen på nytt.

Sikker modus: Neste trinn er å starte Windows i ”sikker modus”. Trykk F8 gjentatte ganger etter den aller første teksten dukker opp på skjermen. Du skal da få en meny – velg ”Sikker oppstart uten nettverk”.

Får du startet Windows i sikker modus, har ikke katastrofen inntruffet. Av og til vil du så kunne omstarte og gå inn i Windows på vanlig måte.

Sikker modus lar deg også ofte fjerne programvare eller drivere du nettopp installerte. Sluttet Windows å fungere rett etter at du installerte et nytt kort eller skriver, bør du fjerne programvaren/driverne. Gå til ”kontrollpanel” under startmenyen, velg ”Legg til/fjern programvare” og fjern det siste du installerte. Kanskje må du ta ut maskinvaren du installerte også.

Rull tilbake: Under Windows-menyen kan du gå til ”Tilbehør”, så ”Systemverktøy” og så ”Systemoppretting”. Der er det et valg for System restore/gjenoppretting.

Velg ”Rull tilbake”, det vil si gå tilbake til forrige stabile oppsett, men virker ikke med mange typer programmer og drivere du kan ha installert. 80-90 prosent av Windows-havarier og systemkrasjer skyldes feil i drivere, ikke Windows eller vanlige programmer du har installert.

Reparer: En annen mulighet er å starte med Windows-CD-en inne i CD-stasjonen. Da vil maskinen starte opp fra denne (hvis ikke, sjekk BIOS og oppstartsrekkefølgen). Windows XP har en reparasjonsfunksjon som kan løse enkelte problemer, men langt fra alle.

Eldre Windows-versjoner mangler derimot dette. En mulighet er å installere Windows på nytt, i samme mappe som du allerede har Windows i fra før. Dette kan erstatte tapte filer og fikse en del problemer.

4: Windows er ustabil

At Windows er utstabil kan skyldes VELDIG mye forskjellig. Her er noen av de vanligste feilkildene:

Drivere: Har maskinen blitt utstabil etter nylig oppdatering? Tenk på hva du har installert i det siste.

Minneproblemer: Det skjer ikke så ofte, men i blant kan maskinens minne være defekt. Det holder at en transistor feiler av og til. Inneholder dette minneområdet kritisk informasjon og ”blunker”, velter hele Windows. Men det å lokalisere slike feil er ikke så lett. Det finnes egen programvare for å teste om minnet fungerer som det skal.

Her kan du laste ned RightMark Memory Analyzer.no

Varme: PC-er trenger god avkjøling, og blir det for varmt, trekker prosessoren i beste fall nødbremsen og stopper alt. Sørg for at du har fri passasje bak maskinen, fjern eventuelt støv, sjekk at viftene roterer og eventuelt la kabinettet være åpent. Har du litt fingerferdighet, kan eventuelt det være en ide å bunte kablene bedre og installere flere vifter.

Her kan du laste ned SpeedFan, et program som lar deg overvåke temperaturen i maskinen.

5: Det går tregt

Begynner maskinen å bruke lengre tid på oppstart og bli treg i bruk, er det på tide å rydde opp.

Fjern spioner og virus:

Først må du fjerne alle virus og spesielt spionprogrammer. De siste overvåker PC-bruken din og rapporterer til opphavet. De kan også åpne opp uønskede popup-vinduer med annonser. Blir det mange av disse på maskinen, blir belastningen stor.

denne siden under digi.no’s Nettjuvel-samling finner du gratis antivirusprogram. Velg for eksempel Avast eller AVG, last ned og skann maskinen.

denne siden under digi.no’s Nettjuvel-samling finner du gratis antispionprogram. Du bør installere og skanne maskinen din med minst to-tre spionjegerprogrammer, for tester viser at selv de beste programmene bare finner to av tre. Vi bruker selv både Ad-aware og Spybot-programmene.

Rydde midlertidige filer: Du bør kjøre gjennom maskinen med et automatisk ryddeprogram. Crap Cleaner rydder opp i alle de midlertidige filene Windows og annen programvare skaper, men selv ikke sletter. De tar opp plass og kan i verste fall bremse maskinen. I enkelte tilfeller kan uforsiktig bruk av denne typen programmer skape flere problemer enn de løser. Så vær forsiktig og fjern bare det som ser kjent ut.

Defragmenter disken: Vi hopper over forklaringen på hvorfor, men klikk på Windows-meny-knappen og velg”Programmer”, så ”Tilbehør”, så ”Systemverktøy”. Velg ”Diskdefragmenter”. Trykk på ”Analyser”-knappen og se om du får beskjed om du bør defragmentere eller ikke. Trenger du å gjøre det, er prosessen helt automatisk. Resultatet av dette kan gjøre det raskere å lese fra og skrive til harddisken. Siden dette tar tid, er det en fordel å gjøre dette mens du sover eller ikke har tenkt å bruke maskinen på en stund.

Test maskinen: Det finnes enkelte verktøy som kan gå igjennom maskinen din og kan finne problemer Windows selv ikke ser eller kan løse. Her finner du Everest, et gratis testprogram

Siste mulighet: Siste mulighet når maskinen går tregt, er dessverre å installere Windows på nytt. Det kan oppstå feil og hope seg opp ting som ingen av dagens ryddeprogrammer klarer å rette opp. Bruk dette som siste løsning – du må installere ikke bare Windows om igjen, men også alle programmene du har, for når du sletter Windows, forsvinner også innstillinger og mange filer de andre programmene maskinen trenger.

OBS Før du reinstallerer: Du reinstallerer med å sette inn Windows-CD-en din og velge reinstallere. Men første: Lag en kopi av det du fortsatt vil ta vare på. Bruker du Windows XP, ligger filene i mappen ”Documents and setting” eller tilsvarende, som gjerne ligger i roten på C:\. Her ligger det en mappe som heter Administrator og mapper med navnet til alle andre brukere, for eksempel ”Per”. I disse mappene ligger det mye viktig, blant annet dokumentene, e-posten og bokmerkene dine.

Det beste er kanskje å søke gjennom maskinen etter alle filtyper du vet du har opprettet, for eksempel Word- og bildefiler, slik at du finner alt du vil ha.

Husk å ta med ”Sertifikat”-mappen, som er filene som forteller at du eier musikken du har kjøpt. Sletter du disse filene, får du ikke spilt din kopibeskyttende musikk.

Du kan også automatisere dette gjennom en lite kjent mulighet Microsoft har lagt inn i Windows XP. Klikk på Windows-meny-knappen og velg ”Programmer”, så ”Tilbehør”, så ”Systemverktøy” og så ”Veiviser for flytting av innstillinger og filer”. Lag en ny mappe på maskinen din og flytt alt dit, så kan du trygt installere Windows på nytt – over den andre. Eventuelt kan du brenne alt til en eller flere DVD-plater.

Når du først er i gang med å reinstallere, bør du passe på at du gir deg selv og eventuelt andre brukere en brukerkonto som ikke har fulle administratorrettigheter. Dette betyr at du i blant må logge inn på egen administratorkonto for å gjøre vedlikehold, blant annet for å installere sikkerhetsoppdateringer, men utbredt bruk av kontoer med fulle rettigheter er trolig en viktig, indirekte årsak til spionvareproblemene mange opplever. Verken du eller ondsinnede kan normalt installere programvare uten å være logget på med administratorrettigheter. Dette kan være tungvint i blant, men vil spare deg for mange problemer senere.

6: Uten kontakt med det trådløse nettet

Trådløst nettverksutstyr selges nå for noen hundrelapper hos blant annet Elkjøp, men å få satt dem opp på en skikkelig måte, er ikke alltid like enkelt. Her er de vanligste feilkildene og rådene:

A: Skru på kryptering (i alle fall WEP, men helst WPA eller WPA2). Dette sikrer deg bedre mot en del former for inntrengning.

B: Skru på Broadcast SSID/Network ID. Først da klarer brukere av nettet å få det opp i sine oversikter og velge det. Når brukerne er koblet til, kan du skru av kringkastingen igjen, slik at ikke uvedkommende så lett oppdager ditt trådløse nettverk.

C: Er forbindelsen ustabil (kommer og går), bør du sjekke hvilken kanal basestasjonen er satt opp til å bruke. Noen velger automatisk, mens andre velger kanal 11 hvis ikke noe annet er oppgitt. Prøv andre kanaler, brukere i nærheten kan føre til at standardkanalene er opptatt.

Selvfølgelig kan bruk av denne guiden også gjøre vondt verre, det vil alltid en være en fare det. Den gir ingen endelig og universell fasit på problemene. Men om ikke brukeren som trenger hjelp ved å lese dette, så vil vedkommende kanskje kunne lære noe. Det kan også være et mål.

Til toppen