TELEKOM

- Nødnett kan skvise distrikts-bredbånd

Justisdepartementets nye krav om frekvenser møter motbør.

21. okt. 2011 - 07:52

Oslo (NTB): Justisdepartementet krever nå at nødetatene får en del av frekvensene som er frigjort etter overgangen til digitalt fjernsyn. Det kan gå ut over bredbåndsdekningen i Bygde-Norge.

Etter overgangen fra analoge til digitale TV-sendinger, ble frekvenser som kan benyttes til høyfrekvent bredbånd i områder der det ikke er mulig å strekke fiberkabler, frigjort. Justisdepartementet krever nå at det settes av plass til nødnettet, skriver Nationen.

I et høringsnotat skriver Justisdepartementet at de anmoder om at Samferdselsdepartementet før utlysing vurderer direktetildeling av deler av 800-MHz-frekvensene i lys av nødetatenes framtidige behov for mobil bredbåndsdekning.

Dette er generalsekretær Per Morten Hoff i bransjeorganisasjonen IKT-Norge skeptisk til. Han mener distriktene kan ende opp med svarteper i slaget om bredbånd.

- Det politiske klimaet etter 22. juli kan ha endret seg slik at sjansen for nødnettet har økt. Jeg er redd det vil gå ut over dekningsgraden, eller føre til forsinket tilbud i distriktene, sier Hoff til avisa.

Også statssekretær Lars Erik Bartnes (Sp) i Samferdselsdepartementet er skeptisk til at nødnettet kan bli prioritert framfor bredbåndsdekning.

- Vi er skeptiske til alle forslag som hindrer oss i å bruke denne unike muligheten til å oppnå stor bredbåndskapasitet for innbyggere i hele landet, sier Bartnes. Det er Samferdselsdepartementet som forvalter de ettertraktede frekvensressursene.

Allerede i 2009 avgjorde regjeringen at frekvensene skulle benyttes til mobilt bredbånd. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.