Nødnettet vurderer ordinært mobilnett til datatrafikk

Fungerer bare godt til tale.

Nødnettet vurderer ordinært mobilnett til datatrafikk
Nødnettet er ikke egnet for normal datatrafikk. Bilde: Hallvard Hatlestad

Bergen (NTB): Til tross for en pris på 6 milliarder er ikke det digitale nødnettet bygget for normal datatrafikk. Nå skal de vanlige mobilnettene tas i bruk.

Bakgrunn: Nødnettet til 6 mrd. enda mer forsinket 

Kommersielle

Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) vurderer å bruke nettene til kommersielle tilbydere –  som Netcom og Telenor –  til datatrafikk. På den måten skal også politi, brannvesen og helsevesen få kunne bruke tunge, datakrevende tjenester som video når det smeller.

– I Norge har vi dratt teknologien til nødnettet så langt som det er mulig. Så må vi se om vi kan supplere med mer data. Da er det ikke så mye valg, du må lene deg på de kommersielle mobilnettene, sier Tor Helge Lyngstøl, direktør for nødnettet, til Bergens Tidende.

Meningen er at nettene til Telenor og NetCom skal supplere nødnettet på datatrafikk, mens all tale og det mest kritiske av datatrafikken skal gå på det vanlige nødnettet.

– Nødnettet er utmerket til det er laget til, nemlig tale. På data er det derimot interessant å bruke de kommersielle, sier Lyngstøl.

Les også: Kun halvparten ble varslet om katastrofeøvelse 

Kryptert

Nødnettet er kryptert og gir alt fra politi til den lokale Røde kors-gruppen mulighet til å snakke på samme samband. Ved en ulykke kan både politiet, luftambulansen, Sivilforsvaret og andre lett kommunisere.

Tidligere foregikk dette med en kombinasjon av mobiltelefoner, ulike analoge samband og sammenkoblinger på de ulike operasjonssentralene. I løpet av året skal det digitale nødnettet være ferdig utbygd over hele Norge. (©NTB)

Les mer: Her er redningen når alt annet kollapser