KOMMENTARER

Noe er i ferd med å skje...

Kan du hjelpe staten å bli mer innovativ?

Avtroppende skattedirektør Svein Kristensen kommer på Toppmøte Innovasjon i Offentlig Sektor. Kommer du?
Avtroppende skattedirektør Svein Kristensen kommer på Toppmøte Innovasjon i Offentlig Sektor. Kommer du? Bilde: Skattedirektoratet
3. mai 2013 - 09:20

KOMMENTAR: 11. juni inviterer digi.no til et nytt toppmøte, denne gang med Innovasjon i Offentlig Sektor som tema. Årsaken til at vi har valgt dette temaet er fordi noe er i ferd med å skje. Noe som vil ha en potensiell stor innvirkning på IT-bransjen i Norge.

Lyst å melde deg på? Sjekk denne lenken.

Stat og kommune, det vi omtaler som offentlig sektor, er under et voldsomt press for å levere mer for mindre. Den første bølgen er digitalisering: Prosesser skal digitaliseres og forenkles. Men dette er bare starten.

Som digi.no skrev rundt juletider er Skattedirektoratet i gang med å utrede hvordan ny teknologi innen pengetransaksjoner vil forandre deres måte å operere på. De har nedsatt et innovasjonsteam som på veldig fritt grunnlag har vurdert hvordan verden ser ut – og skal komme med råd til hvordan Norges viktigste etat skal forholde seg til fremtidige utfordringer.

Faktisk blir toppmøtet åpnet av avtroppende skattedirektør Svein Kristensen. Han vil ikke snakke om hva de har gjennomført i skatteetaten men hva som skal til for å lykkes med dette arbeidet i årene fremover.

Dagens teknologi muliggjør også løsninger på problemer vi ikke visste eksisterte i går. Men for å få denne innsikten kreves det kompetanse. Dette er kompetanse som ikke nødvendigvis kan, eller bør ansettes i de ulike statlige eller kommunale etatene.

Sigvald Sveinbjørnsson er redaktør i digi.no og ansvarlig for Toppmøte Innovasjon i Offentlig Sektor.
Sigvald Sveinbjørnsson er redaktør i digi.no og ansvarlig for Toppmøte Innovasjon i Offentlig Sektor.

I stedet jobbes det med å lage innovasjonsteam eller tenketanker og andre organisasjonsstrukturer. Hvorfor? Det er for å hente ut mer kunnskap raskt – og for å «tappe» perspektiver og mulige løsninger fra et langt større arsenal leverandører enn de tradisjonelle rammeavtalene med konsulenter kan gjøre. Erkjennelsen av at man ikke klarer å «fikse alt selv» er på full fart inn i offentlig sektor.

På toppmøtet vil du blant annet høre hva Altinn samt Kommunenes nasjonale digitaliseringsprogram, KommIT mener om denne endringen – og de utfordringene de har til den norske IT-bransjen. KommIT ledes av Accentures tidligere innovasjonsdirektør, Kirsti Kierulf, som kommer på toppmøtet.

Innovasjons-sjefen til KS, Riche Vestby, kommer også for å gi kommunenes perspektiv på hvordan de skal løse fremtidens problemer.

Offentlig sektor har i seg selv ingen problemer med å tiltrekke seg kompetanse og leverandører. Men beslutningsprosessene er lange og kompliserte. Skal man igangsette et nytt prosjekt så kreves betydelig innsats, nesten uavhengig av prosjektets størrelse. Dette gjør at terskelen for å teste ut, prøve/feile og skape den tette dialogen med hele fagfelt – ikke bare enkeltstående leverandører - er høyere enn for private selskap.

Innen dette feltet skjer det mye fortiden.

Det er derfor vi i digi.no har invitert et knippe av de som står midt oppe i det til vårt neste toppmøte. De vil bli utfordret på hvor de i fremtiden vil trenge kapasitet og kompetanse. Vi mener at offentlig sektor er avhengig av å koble seg tettere på fagmiljøene og teknologene uavhengig om de sitter i store selskap eller i oppstartsvirksomheter.

Det må bli lettere å inngå avtaler med offentlige giganter, uten å risikere økonomisk ruin. Dette vet offentlig sektor – og forandringene er i full gang.

Noe vi vet it-bransjen er svært opptatt av er avtalene staten opererer med. Dette er direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) sitt bord. På toppmøtet vil Difis avdelingsdirektør Dag Strømsnes fortelle om hvordan offentlige innkjøpere kan stimulere markedet til å lage mer innovative løsninger. Her skjer det mye spennende som det er avgjørende at leverandørene er kjent med.

Toppmøtet er ganske unikt som IT-arrangement i Norge. Det er ikke sponset av noen leverandører, og innholdet er kurert av digi.no utifra hva vi tror og mener er viktig for IT-bransjen. Forrige gang vi arrangerte toppmøte for offentlig sektor ble det åpnet av statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Uansett om du representerer et lite eller stort selskap, en liten eller stor offentlig etat, så er du hjertelig velkommen for å høre, diskutere og lære.

Les mer om programmet og med deg på her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.