KOMMENTARER

Noen bør holde seg unna skyen

Nettskyen krever «industrialisert» IT-infrastruktur, skriver Thomas Weeden.

Thomas Weeden er administrerende direktør i Software Quality Services (SQS) Norge.
Thomas Weeden er administrerende direktør i Software Quality Services (SQS) Norge.
15. sep. 2011 - 07:39
Thomas Weeden er administrerende direktør i Software Quality Services (SQS) Norge.
Thomas Weeden er administrerende direktør i Software Quality Services (SQS) Norge.

Mange analytikere mener at nettskyen («cloud computing») har minst like stort potensial som Den Industrielle Revolusjonen. Men, som den gang, så finnes det i dag eksempler på gale løsninger og blindveier. Selskapene som tar i bruk skyen uten først å sikre at deres IT-infrastruktur oppfyller de nødvendige vilkår, tar en stor risiko. Hvis bedriftens IT-infrastruktur ikke er tilstrekkelig «industrialisert» kan det være bedre å unngå skyen.

Den såkalte industrialiseringen av bedriftenes IT-avdelinger er en nødvendig forutsetning for vellykket bruk av skyen. Her kan man trekke paralleller med utviklingen som har skjedd i bilproduksjonen: I bilens barndom var det rom for personlig håndverk og individuelle produsenter. Senere ble produksjonen industrialisert og forutsetningene ble endret. Med bakgrunn i en streng arbeidsinndeling, standardisering av de enkelte produksjonstrinn og en gradvis automatisering, begynte en omfattende restrukturering som endret produksjonen fundamentalt. En standardisering av alle deler fra generator til dekk, førte til et fritt valg av leverandører, økt fleksibilitet og automatisering av prosesser – både i produksjonen og ved montering av de enkelte komponenter. Resultatet var høyere produktivitet og lavere kostnader – samtidig som kvaliteten økte.

Hva gjelder IT-avdelingens arbeid, kan denne utviklingen beskrives i følgende fire faser eller trinn:

  1. Modularisering og gjenbruk
  2. Standardisering
  3. Automatisering
  4. Kontinuerlig forbedring

De fire fasene bygger på hverandre og er sekvensielle. Uten modularisering av produksjonstrinnene, er et selskap bare en monolittisk blokk. Gjennom en nedbryting av de enkelte trinn, utvikles et gjenbruk av ressurser, prosesser og verktøy. Modularisering er en forutsetning for standardisering. Standardisering er i sin tur utgangspunktet for automatisering ettersom kun én standard kan være automatisert. Automatisering åpner i sin tur veien for kontinuerlig forbedring.

Industrialisering lønner seg, selv uten skyen
Industrialiseringen av IT-driften krever mye av selskapet, men gir til gjengjeld mye tilbake – selv uten skyen. Betyr det at du kan ignorere skyen, selv som en langsiktig strategi? Absolutt ikke. Men veien kan være en del av målet. Flere og flere selskaper standardiserer sin IT-infrastruktur for å automatisere og/eller modularisere aktiviteten – som er et tydelig skritt i retning av industriell utvikling av programvare. Dette har i seg selv en verdi for selskapet – selv uten skyen – i form av et bedre IT-miljø. Det resulterer i raskere opplæring av nye IT-medarbeidere, større utveksling mellom IT-personale, samt senker den generelle risikoen. Siden industrialisering er en naturlig fiende av kunnskapsmonopoler, og med tanke på den nåværende økonomiske utvinningen og påfølgende økning i turnover, er dette igjen et viktig aspekt en bedrift må vurdere.

Følgelig kan et selskaps IT-drift bli industrialisert, bli mer og mer tjenesteutsatt og bedriften kan tilpasse sine IT-innkjøp og sin drift med «Software as a Service», trygt og med en håndterbar risiko. Mange eksempler viser at det kan være verdt strevet. Fordelene med målet – altså skyen – er i flertall, men skyen bør sees som et valgfritt tillegg til industrialiseringens andre fordeler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.