Nok en gigant i brikkesamarbeid med IBM

Samarbeid skal gjøre det mulig for en rekke brikkeleverandører å slå Intel.

Nok en gigant i brikkesamarbeid med IBM

Samarbeid skal gjøre det mulig for en rekke brikkeleverandører å slå Intel.

Det bygger seg opp til et stadig mer intenst kappløp for å nå neste generasjons prosessteknologi for blant annet prosessorer, 32 nanometers-teknologien. Men alt tyder på at det første og fremst vil være to parter som konkurrerer med hverandre — Intel på den ene siden og IBM med en rekke alliansepartnere, på den andre siden.

Disse partnerne, som først og fremst inkluderer AMD, Chartered, Freescale, Infineon, Samsung, Sony, Toshiba og STMicroelectronics, er med ulike allianser med IBM. Snart er det bare Intel som ikke samarbeider med IBM om halvlederteknologier. At Intel ikke er med, er ikke så overraskende, siden selskapet fortsatt ser ut til å lede i kappløpet om å ta i bruk nye prosessteknologier med mindre skala.

I går kunngjorde IBM at selskapet for første gang skal samarbeide med Hitachi om halvlederteknologi. Selskapene har inngått en forskningsavtale med to års varighet som skal gi økt takten i selskapenes innovasjon innen halvledere.

Det nye samarbeidet skal fokusere på 32 nanometers halvlederteknologier og enda mindre strukturer. Det skal benyttes metoder for å analysere halvlederenheter - og strukturer med den hensikt å forbedre karakteristikken og målbarheten knyttet til transistorvariasjoner. I tillegg skal selskapene sammen utvikle en bedre forståelse av enhetenes fysiske egenskaper.

- Ved å kombinere individuelle styrker og åndsverk, reduserer vi de betydelige kostnadene forbundet med den forskningen som er nødvendig for å gjøre framskritt med neste generasjons brikketeknologi, sier Bernie Meyerson, som blant annet er teknisk sjef for IBMs System & Technology Group, i en pressemelding.

IBM skal bidra med selskapets forskningskapasitet innen CMOS-teknologier (Complementary Metal–Oxide–Semiconductor), mens Hitachis skal bidra med ekspertise innen analytisk instrumentering og halvlederfysikk.

Det er ikke gitt at samarbeidet mellom IBM og Hitachi også vil involvere utvikling eller produksjon av produkter.

Det vil nok fortsatt ta litt tid før de nye prosessteknologiene vil blitt tatt i bruk i kommersiell produksjon. Foreløpig har de fleste nok overgangen til 45 nanometers-teknologien. Det er stort sett bare Intel som leverer produkter produsert på denne måten.

Trolig vil de første 32 nanometers-produktene dukke opp i 2009 og bli mer vanlige året etter.

Til toppen