KARRIERE

Nok en IT-direktør er ute

Tolldirektøren tar grep etter knusende rapport.

Tolldirektør Bjørn Røse har byttet ut etatens IT-direktør, Alice Jakobsen, som trolig var den lengstsittende IT-sjefen i en større offentlig etat i Norge.
Tolldirektør Bjørn Røse har byttet ut etatens IT-direktør, Alice Jakobsen, som trolig var den lengstsittende IT-sjefen i en større offentlig etat i Norge. Bilde: Morten Brakestad/Tollvesenet
31. okt. 2014 - 15:55

Denne uken gikk IT-direktøren i Nav Nina Aulie av på dagen, som digi.no skrev mandag. Nå kan vi avsløre at tollvesenets IT-direktør er avsatt.

De to sakene henger ikke sammen, men har likhetstrekk ved at omstendighetene er uklare, de er begge store etater i offentlig sektor, og involverer IT-topper med lang fartstid. Ja, og så er det en rapport involvert denne gangen også.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse bekrefter overfor digi.no at de har foretatt et bytte i ledelsen. Det skjedde i går.

– Det som rent faktisk er situasjonen er at Rune Søgnen er gått inn som IT-direktør. Jakobsen har ikke sluttet, sier Røse.

Søgnen var underdirektør og leder for etatens infrastrukturavdeling, og har vært Jakobsens nære medarbeider.

Hva er omstendighetene rundt dette lederbyttet?

Røse tar seg god tid før han svarer.

– Du hører at jeg drar litt på det. Jeg tror jeg vil nøye meg med å si at dette er interne forhold som vi ikke ønsker å kommentere eksternt.

VETERAN: Alice Jakobsen har vært IT-direktør i tollvesenet helt siden mai 1995. I går ble hun erstattet. <i>Bilde: Birgitte Heneide/Tollvesenet</i>
VETERAN: Alice Jakobsen har vært IT-direktør i tollvesenet helt siden mai 1995. I går ble hun erstattet. Bilde: Birgitte Heneide/Tollvesenet

Beordret
Ligger det noe dramatikk bak?

– Vi gjorde dette byttet i går. Da ble Rune Søgnen beordret inn av meg. Det er en myndighet jeg har som tolldirektør. Noe mer å si om det er det ikke. Alice Jakobsen har vært en dyktig IT-direktør og Rune Søgnen kommer til å vise seg å være en god erstatter, sier tolldirektør Røse.

digi.no har ikke fått kontakt med Jakobsen. Da vi ba om en kommentar kunne tollvesenet opplyse at hun ikke var på jobb fredag. Hvilken rolle den avgåtte IT-direktøren skal ha videre virker uklar.

– Det er blant tingene som skal vurderes nærmere, sier Røse.

Alice Jakobsen har vært IT-direktør i tollvesenet helt siden 1995.

– Hun er åpenbart en av de lengstsittende IT-direktørene i store offentlige virksomheter. Slik er det bare, sier Bjørn Røse.

I januar kom Det norske Veritas med en knusende rapport om tollvesenets IT-systemer, strategi og den interne kulturen i etaten, som Aftenposten tidligere har skrevet.

Røse bekrefter til digi.no at bytte av IT-direktør har sammenheng med denne rapporten.

– Ja, når du spør så presist og direkte så er svaret ja. Det jeg kan si er at dette har en viss sammenheng med Veritas-rapporten. Der har det fremkommet opplysninger som vi må undersøke nærmere.

Er det andre grep dere vil gjøre innen IT?

– Rune Søgnen er beordret inn i en midlertidig funksjon. En beordring er aldri for evigheten. Hva som blir den fremtidige situasjonen og hvem som da skal være IT-direktør i Toll- og avgiftsdirektoratet kan jeg ikke gå inn på nå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.