Nok en Longhorn-teknologi til Win XP

Også den tredje av de mest kjente komponentene knyttet til Longhorn, vil trolig bli tilgjengelig også for Windows XP.

Også den tredje av de mest kjente komponentene knyttet til Longhorn, vil trolig bli tilgjengelig også for Windows XP.

Da Microsoft for flere år tilbake begynte å snakke om neste Windows-utgave, fortsatt bare kjent under kodenavnet Longhorn, var det først og fremst snakk om tre hovedpilarer, presentasjonsmotoren Avalon, kommunikasjonsplattformen Indigo og filsystemet WinFS. En fjerde og mindre omtalt pilar er "Fundamentals", som består av teknologier som skal forbedre operativsystemets ytelse, sikkerhet og pålitelighet.

I april i fjor ble det kjent at Longhorn vil komme uten viktige deler av filsystemløsning WinFS, trolig for å gjøre det mulig å levere det allerede sterkt forsinkede operativsystemet i løpet av neste år. I august i fjor ble det kjent at pilarene Indigo og Avalon også skal gjøres tilgjengelige for blant annet Windows XP.

Nå virker det klart at WinFS, til tross for at det ikke kommer med full styrke i Longhorn, også vil bli tilgjengelig for Windows XP og, høyst sannsynlig, Windows Server 2003.

- WinFS er ikke død, sier Tom Rizzo, Microsofts direktør for produktadministrasjon med ansvar for SQL Server, til Microsoft Watch.

- Faktisk planlegger Microsoft å tilby en oppdatering på teknologien i forbindelse med Professional Developers Conference (PDC) som arrangeres i september.

    Les også:

Ifølge Microsoft Watch skal Rizzo også ha sagt at selskapet er i full gang med å tilpasse WinFS-teknologien for Windows XP.

Opplysningene om at alle de tre mest omtalte pilarene i Longhorn også blir tilgjengelige for Windows XP kan få mange kunder til å se på Longhorn som en mindre viktig oppgradering. Men senioranalytiker ved analyseselskapet Directions on Microsoft, Michael Cherry, sier til Microsoft Watch at en slikt skritt er nødvendig hvis Microsoft virkelig mener at WinFS skal fungere i ende-til-ende-scenarier.

- For å få et filsystem til å fungere, må det fungere en rekke steder. FAT (File Allocation Table) lever fortsatt fordi det støtte av så mange enheter. Så hvis Microsoft ønsker at WinFS skal ta av og bli utbredt, må det være utbredt og fungere overalt hvor jeg ønsker å arbeide med filene mine, sier Cherry.

Til toppen