RESULTATERFINANS

Nok et bratt år for IBM

Maskinvare forblir en hodepine, men det er lyspunkter.

IBMs toppsjef Ginny Rometty leverte et nok et regnskap som skuffet markedet i går. Det går fremover med nettskyen og nye satsingsområder, men spørsmålet er om det går raskt nok.
IBMs toppsjef Ginny Rometty leverte et nok et regnskap som skuffet markedet i går. Det går fremover med nettskyen og nye satsingsområder, men spørsmålet er om det går raskt nok. Bilde: (c) Manuel Blondeau/Corbis/All Over Press

Det er tungt å snu en 104 år gammel supertanker. IBM er inne i en stor forvandling, men utfordringen for toppsjef Ginny Rometty er at inntektene har falt i elleve kvartaler på rad.

Tallene for 2014 er nå klare. De viser at omsetningen er ned 6 prosent til 92,8 milliarder dollar. Resultat etter skatt falt 7 prosent til 15,8 milliarder dollar.

Aksjekursen til IBM er ned 3 prosent i utvidet børshandel.

Det er de tradisjonelle forretningsområdene som sliter. Maskinvare er en hodepine. Inntektene fra Power-systemer er ned 13 prosent for året. Stormaskin eller System z er ned 26 prosent. Lagringssystemer er ned 8 prosent.

Omsetningen fra IBMs to tjenesteavdelinger, Global Technology Services (drift og infrastruktur) og Global Business Services (IT-konsulent) er redusert med henholdsvis 3,7 og 3,1 prosent. Programvare-inntektene falt 1,9 prosent.

Da går det bedre med IT-gigantens satsing på nye forretningsområder og jakt på høyere marginer. Her er det lyspunkter.

Det inkluderer nettskyen, analyse, mobil og sosial samhandling og sikkerhet, som samlet genererte 25 milliarder dollar i fjor og opp 16 prosent siste år. Disse nyere satsingsområdene utgjør nå 27 prosent av IBMs samlede inntekter.

Samarbeidet med Apple om å tilby IBMs programvareportefølje som iOS-apper, en satsing døpt MobileFirst, har ifølge selskapet fått en solid start. Mobil som forretningsområde har tredoblet omsetningen det siste året.

Her må nevnes også strategiske samarbeid med Twitter, SAP og kinesiske Tencent. Foruten dette er det investeringene i BlueMix, en åpen «platform as a service» og IBMs globale nettsky Softlayer (infrastruktur levert som skytjeneste) og Watson-initiativet som representerer det nye IBM.

Selger unna lavmargin

Siste året har de kvittet seg med x86-servere (System x) og Customer Care BPO. De har også solgt unna halvlederproduksjonen som fremstilte prosessorer med tap. Disse tre enhetene omsatte for 7 milliarder dollar i 2013, med et samlet underskudd på 0,5 milliard dollar.

På denne måten har IBM både redusert kostnadsbildet, antall ansatte og omsetningen, men samtidig sørget for økt lønnsomhet. Samtidig rekrutterer de annen kompetanse, typisk i vekstområdene. IBM ansatte over 45.000 nye medarbeidere i fjor.

Driftsresultatet i siste kvartal er ned 12 prosent til 24,1 milliard dollar. IBM fremholder at 10 prosentpoeng av dette skyldes nedsalget, samt valutasvingninger, i praksis svak dollar.

Hvis de tre solgte virksomhetene holdes utenom falt driftsresultatet mer beskjedne 2 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.