Nok et rekordkvartal for Microsoft

Microsofts omsetning i første fiskalkvartal økte med 26 prosent til 3,95 milliarder dollar og driftsresultatet med 58 prosent til 1,52 milliarder dollar, sammenliknet med samme periode i fjor.

Microsofts omsetning i første fiskalkvartal økte med 26 prosent til 3,95 milliarder dollar og driftsresultatet med 58 prosent til 1,52 milliarder dollar, sammenliknet med samme periode i fjor.

Jada, du leste riktig. Marginen er hele 38,5 prosent. Microsoft har aldri hatt et bedre kvartal.

Likviditetsreserven økte med 24 prosent til 17,2 milliarder dollar. Det er nok til å dekke hele utenlandsgjelden til Bangladesh, et land på 125 millioner innbyggere, der statsbudsjettet gjøres opp med et årlig underskudd på to milliarder dollar, fordi inntektene ikke når opp til mer enn 4,1 milliarder dollar, og 3 milliarder går til å dekke renter og avdrag.

Microsofts bunnlinje er bedre enn driftsresultatet. Salget av multimediautvikleren Softimage brakte inn 160 millioner dollar. I samme kvartal i fjor ble bunnlinjen svekket med 296 millioner etter overtakelsen av WebTV Networks.

Nok en gang er Microsoft undervurdert av Wall Street-analytikerne i First Call. De spådde 49 cents fortjeneste per aksje for dette første kvartalet i det avvikende regnskapsåret. Driftsresultatet svarer til 56 cents.

Microsofts regnskapssjef Greg Maffei sier at neste kvartal også blir bedre enn tilsvarende i fjor, da driftsresultatet var 1,13 milliarder dollar eller 42 cents per aksje. Han presiserer til og med at det kommer til å bli bedre enn analytikernes anslag på 52 cents per aksje. I tredje og fjerde kvartal (avsluttes henholdsvis 31. mars og 30. juni 1999) vil en relativ nyhetstørke bidra til å senke vekstraten noe.

I kvartalet fra til 30. september betegnes Japan og Europa som spesielt bra. Trass i dårlige tider har japanerne kastet seg over Windows 98 og Office for Mac.

Windows 98 har solgt i 10 millioner eksemplarer, fordelt på både nye salg og oppgraderinger.

Office 97 vokser ikke så fort lenger siden flere utsetter kjøp til Office 2000 kommer en gang neste år. Resultatene skal likevel ligge over det Microsoft hadde ventet i sine interne prognoser.

Windows NT Workstation går som aldri før.

BackOffice er også en kilde til Gates' glede. Omsetningen av SQL Server har økt med 26 prosent, og ventes å øke enda mer når versjon 7 kommer om en måneds tid. For tredje kvartal på rad er verden blitt tre millioner Exchange-brukere rikere, men målet om å ta igjen Lotus Notes er ennå ikke nådd.

Til toppen